Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 81
 İndirme 32
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KİTAP OKUMA ALIŞKANLIKLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
2014
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Okumak en etkili ve en kolay öğrenme yöntemlerinden biridir. Gelişmiş ülkelerdeki okuma oranı az gelişmiş ülkelere oranla fazladır. Bu durumun ekonomik nedenlerle ilgisi olduğu gibi; toplumun kültürü, alışkanlıkları ve eğitim sistemiyle de ilgisi çoktur. Okullarda kitap okumayı sevdirme ve okuma alışkanlığı kazandırmada en etkin rol öğretmenlere aittir. Bu bağlamda, Türkçe öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının kitap okuma alışkanlıklarının incelenmesi ve ne tür değişkenlerden etkilendiklerinin saptanması bir gerekliliktir. Çalışmanın amacı Türkçe öğretmeni adaylarının okuma alışkanlığına yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Araştırmanın örneklemi 2012-2013 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda öğrenim gören 142 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırma betimsel araştırma yöntemine dayalı tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmış olması beklenen öğretmen adayı gençlerin bu konudaki yaklaşımları betimsel araştırma yöntemi kullanılarak; elde edilen verilerin analizi ise Gömleksiz (2004a) tarafından geliştirilen Kitap Okuma Alışkanlığına İlişkin Bir Tutum Ölçeği (KOAİTÖ) kullanılarak hazırlanmıştır. 21’i olumlu, 9’u olumsuz toplam 30 maddeden meydana gelen ölçek; “sevgi”, “alışkanlık”, “gereklilik”, “istek”, “etki” ve “yarar” olarak adlandırılan altı faktörden oluşmaktadır. Çalışmada; kız ve erkek öğretmen adaylarının bu altı faktörden hangilerine göre kitap okudukları ve sınıf düzeylerine göre değişikliklerin olup olmadığı tespit edilmek istenmiş ve her iki açıdan da anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.606
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy