Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 64
 İndirme 25
 Sesli Dinleme 1
MÜTERCİM-TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVİRİ EDİNCİ KAVRAMINA İLİŞKİN BİLİŞSEL YAPILARININ KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTİ İLE İNCELENMESİ
2018
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada mütercim tercümanlık bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin çeviri edinci kavramına ilişkin bilişsel yapıları kelime ilişkilendirme test tekniği aracılığıyla incelenmektedir. Çeviri eğitiminin öğrencilere kazandırmayı hedeflediği temel yetilerden biri olan Çeviri Edinci, üzerinde sıkça durulan konuların başında gelmektedir. Zira çeviri eğitimi müfredatının özünü oluşturan çeviri edincinin öğrenciler tarafından anlaşılıp anlaşılmadığı veya ne kadar anlaşıldığı müfredatın başarılı olup olmadığıyla doğrudan alakalıdır. Bu amaçla Marmara Üniversitesi, Mütercim Tercümanlık Bölümünde (Almanca, Fransızca, İngilizce) bir araştırma yapılmış ve 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde 47 öğrenci ile Kelime İlişkilendirme Testi aracılığıyla bir uygulama gerçekleştirilmiştir. İki bölümden oluşan testin birinci bölümünde öğrencilere çeviri edinci anahtar kavram olarak verilmiş ve 50 saniyelik süre içerisinde bu kelimenin zihinlerinde çağrıştırdığı diğer kelimlerin yazılması istenmiştir. İkinci bölümde ise yine 50 saniyelik süre içerisinde anahtar kelimeyi açıklayacak bir cümle yazmaları istenmiştir. Çalışma sonunda birden fazla tekrar eden kelimeler, ilişkilendirildikleri konulara göre toplam altı kategoriye ayrılmış ve analiz edilmiştir. Cümleler ise bilimsel bilgi içeren cümleler, bilimsel olmayan veya yüzeysel bilgi içeren cümleler ve kavram yanılgısı içeren cümleler olarak üç kategoriye ayrılarak incelenmiştir. Çalışma sonunda öğrencilerin bu kavrama yönelik algılarının neler olduğu, bu kavramı nasıl tanımladıkları, kavram yanılgılarının olup olmadığı gibi sorulara cevap verilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.606
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy