Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 84
 İndirme 32
ÜNİVERSİTE BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIM BECERİLERİNİN ÇÖZÜMLEYİCİ PUANLAMA YÖNERGESİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ
2017
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Sosyal bir varlık olan insan gördüklerini, hissettiklerini, duygu ve düşüncelerini, hayallerini, çeşitli deneyimlerini başka insanlara aktarma gereği duymaktadır. Bunu gerçekleştirirken de sözlü ya da yazılı iletişimi kullanmaktadır. Etkili bir iletişim için bireylerin iletişim çeşitlerinin kurallarını bilmeleri ve bu kurallara uymaları gerekmektedir. Gerek ana dili gerek yabancı dil eğitiminde bireyin dili doğru ve etkili bir biçimde kullanması, anlatma becerisini geliştirmesi hedeflenmektedir. Anlatma becerisi olarak karşımıza iki alt beceri çıkmaktadır. Bunlar konuşma ve yazma becerileridir. Bireye tüm eğitim öğretim hayatı boyunca bu temel becerileri geliştirmesi için çeşitli olanaklar sunulmakta, dil dersleri planlanmaktadır. Öğretim programları doğrultusunda hazırlanan etkinlikler bu becerilerin kazandırılmasında etkili bir rol oynamaktadır. Duygu, düşünce ve hayalleri doğru bir şekilde yazılı olarak karşı tarafa aktarmanın çeşitli kuralları ve zorlukları vardır. Metinleştirme sorunları yazma eyleminde en önemli güçlük olarak belirmektedir. Öğrencilere yazma kuralları ve metinleştirme ilkeleri aktarılmakta, uygulamaları için de çeşitli ortamlar hazırlanmaktadır. Gerek ilköğretim gerekse ortaöğretim süreçlerinde yeterince Türkçe (Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Dil ve Anlatım) dersi almış olan üniversite birinci sınıf öğrencilerinin hangi lisans programına yerleşirse yerleşsin yazılı anlatım becerilerinin yeterince gelişmiş olması beklenir. Bu araştırmanın amacı, Arı (2008) tarafından geliştirilen çözümleyici puanlama yönergesini kullanarak 2016-2017 eğitim öğretim yılı Ordu Üniversitesi ‘Türk Dili I: Yazılı Anlatım’ dersini alan birinci sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin ölçülmesidir. Yönerge metinleri ‘dış yapı’, ‘dil ve anlatım’, ‘düzenleme’ özellikleri bakımından değerlendirir. Çalışmada betimsel tarama yöntemine başvurulmuş, öğrencilerin anahtar sözcükler doğrultusunda yazmış olduğu öyküleyici metinler dört alan uzmanı tarafından puanlanmıştır. Araştırmada ayrıca yazılı anlatım sürecindeki metinleştirme sorunlarına da değinilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.629
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy