Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 66
 İndirme 14
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE YÖNELİK ORTAMLAR: BİR EĞİTİM DURUMU ÖRNEĞİ
2017
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Türkçe öğretiminde, hak ve özgürlükler izleğiyle insana, yaşama ve doğaya yönelik duyarlık oluşturmaya katkı sağlayabilecek eğitim durumlarının nasıl olması gerektiğini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çünkü Türkçe öğretimi ortamlarının demokratik kültür bilinciyle nitelikli bir biçimde çok uyaranlı olarak tasarlanarak insan hak ve özgürlüklerinin, çocuk hak ve özgürlüklerinin, yaşam hak ve özgürlüklerinin, hayvan hak ve özgürlüklerinin duyumsatılması gerekmektedir. Bu tür öğrenme yaşantılarıyla öğrencilere bilgi, beceri ve değerlerin verilmesi, karşılıklı saygı ve sevgiyi benimseyen, haklarının ve sorumluluklarının farkında olan, farklılıkları kabul eden, hoşgörülü ve duyarlı olan, yaşama saygılı, kişiliğe değer ve önem veren bireylerin yetiştirilmesini olanaklı kılabilir. Yalın bir anlatımla, Türkçe öğretiminin gerçekleştirilme sürecinde, dilsel, görsel ve işitsel uyaranlarla öğrencilerin duygu ve düşünce dünyaları geliştirilerek insanın, yaşamın ve doğanın tanıtılması, onların hak ve özgürlükler konusunda duyarlı olmalarını sağlayabilir. Böylelikle öğrenciler, Türkçe derslerinde bir yandan dilsel becerilerini geliştirirken diğer yandan da demokratik değerlere yönelik nitelikli uyaranların duyumsattığı iletilerle duygu, düşünce ve davranışlarına yönelik özdüzenleme yapabilirler. Bu çalışmada veriler, eğitim durumunun giriş, gelişme, sonuç ve değerlendirme bölümüyle ilgili hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine yönelik etkinliklerle ortaya konmuştur. Bununla birlikte, bu etkinlikler hazırlanırken nitelikli birçok görsel ve dilsel metinden, Türkçe öğretimi programından, karikatürlerden, kısa filmlerden ve değerlendirme formlarından yararlanılmıştır. Verilerinin incelenmesiyle, öğrencilerin duygu, düşünce ve davranışlarını geliştirici nitelikteki eğitim durumunda hak ve özgürlükler konusunda hangi uyaranların bulunması gerektiği üzerinde durulmuş ve konuya uygun bir anlayışla bir çerçeve çizilmiştir. Bu çalışma sonucunda, öğrencilere, hak ve özgürlükler bağlamında çocuk ve yetişkin haklarının, kadın ve erkek eşitliğinin, çevre bilincinin, yaşam hakkının ve kişisel özgürlüğün gelişimsel düzeye uygun nitelikli uyaranlarla donatılmış eğitim durumlarıyla nasıl hazırlanması gerektiği ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.607
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy