Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 113
 İndirme 46
ÇAĞATAY TÜRKÇESİNİN BAZI ESERLERİNDE TESPİT EDİLEN METAFORLAR
2017
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Geleneksel bakış açısına göre metafor, aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan birinin diğeri yerine kullanılmasıdır. Kavramsal Metafor Teorisi’nde metafor, dilden önce düşüncede gerçekleşen bir eylem olarak tanımlanır. Bir kavram alanının başka bir kavram alanına göre anlaşılması demektir (Lakoff, Johnson 1980: 3-6). Metaforlar, gelişigüzel, keyfi kullanılan dil ifadeleri değildir. Sistemli ve bilinçli olarak düşüncede bulunan, kavramayı ve anlamayı kolaylaştıran dildeki kelimelerdir. Metaforlarda kaynak olan bir kavram ile hedef olan bir kavram vardır. İnsanın zihninde var olan yaratıcı düşünce gücü, öğrenme ve öğretme isteği, çağrışım yaparak kavramı anlamayı kolaylaştırma fikri bu dil ifadelerini oluşturmuştur.Bu çalışmada Çağatay Türkçesi döneminde eser veren ve Çağatay Türkçesinin klasik şeklini almasını sağlayan Ali Şir Nevâyî’nin divan ve mesnevileri ile bu konuda ona destek veren Hüseyin Baykara’nın Divan’ında kullanılan metaforlar incelenmiş ve Çağatay Türkçesindeki kavramların sistematik durumu ve Çağatay Türkçesinde yaşayan bazı metaforların incelenmesi ve hangi tür metafor kullanımı tercih edildiğinin kısmen de olsa tespiti amaçlanmıştır. Metaforlar şu başlıklar altında değerlendirilmiştir: I. Metaforların Genel GörünüşüMetaforlarda Tutarlılık: Metaforlarda Olumlu Bakış Açısı, Metaforlarda Olumsuz Bakış Açısı; II. Kavram Türleri Bakımından MetaforlarOntolojik Metaforlar: Varlık ve Madde Metaforları: 1. Kaynağını cansız varlık ve maddelerden alan metaforlar 2. Kaynağını maddenin şekil özelliğinden alan metaforlar 3. Kaynağını maddenin renk özelliğinden alan metaforlar 4. Kaynağını maddenin insanda bıraktığı etkiden alan metafor 5. Kaynağını maddenin bağlayıcılık özelliğinden alan metaforlar 6. Kaynağını hayvandan alan metafor 7. Kaynağını bitkiden alan metafor Kişileştirme: İnsandan cansız nesnelere aktarma. Kapsayıcı Metafor: Yer metaforu, Görünebilir alan metaforu.

Anahtar Kelimeler:

The most famous of the Turkish centuries
2017
Yazar:  
Özet:

According to the traditional perspective, the metafor is the use of one of the two concepts that are similar to the other. In the Conceptual Metafor Theory, the metafor is defined as an action that occurs in thought before the language. It means that one concept field is understood by another concept field (Lakoff, Johnson 1980: 3-6). Metaphors are not the language expressions that are developed and used with pleasure. The words in the language are systematically and consciously in thought, making it easier to understand and understand. There is a concept that is targeted with a concept that is source in the metaphors. The creative thinking power that exists in the human mind, the desire to learn and teach, the idea of facilitating the understanding of the concept by calling, has formed these language expressions. In this study, the metaphors used in the metaphors of Hussein Baykara, who supported him in this regard, and the metaphors used in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors in the metaphors. The metaphors are evaluated under the following titles: I. General appearance of metaphorsSustainability in metaphors: Positive perspective in metaphors, Negative perspective in metaphors; II. Metaphors from the point of view of conceptual speciesontological metaphors: Asset and matter metaphors: 1. Metaphors that take the source from unviable beings and substances 2. Metaphors from the source of the substance's shape characteristics 3. The source of the color characteristics of the substance is metaphor 4. Metaphor 5 takes its source from the effect that the substance leaves on man. Metaphors that take the source from the substance's binding characteristics 6. The source of the animal is metaphor 7. Personalization: Transmitting the source from the plant to unviable objects. Capture Metafor: Earth metafor, visible field metafor.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.629
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy