Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 369
 İndirme 167
 Sesli Dinleme 1
OSMANLI İMPARATORLUĞUNDA BİR KADIN: ŞAİR NİGÂR HANIM VE AŞK ŞİİRLERİ
2015
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Şair Nigâr Hanım 1962 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası Macar asıllı Adolf Farkas’tır. Osmanlı İmparatorluğu’na sığındıktan sonra İslâm dinini seçmiş ve adını Osman Paşa olarak değiştirmiştir. Annesinin adı Emine Rif’âti Hanım’dır. Nigâr Hanım iyi bir eğitim almıştır. Çok küçük yaştan itibaren şiir yazmıştır. Yaşarken ünlenmiş, kitapları okunmuş ve beğenilmiştir. Birçok dile çevrilen şiirleri Avrupa ve Amerika’daki dergilerde yayınlanmıştır. Fakat ne yazık ki Nigâr Hanım, öldükten sonra neredeyse unutulmuştur. Bunun en önemli nedenlerinden biri Osmanlıca yazılmış kitaplarının çeviri yazısının yapılmamış olmasıdır. Günümüz Türkçesine henüz bugünlerde çevrilen kitaplarında aşk, öne çıkan en önemli temalardandır. Şairin, Efsûs 1, Efsûs 2, Nirân ve Aks-i Sadâ adlı kitaplarındaki şiirleri bu çalışmada değerlendirilecek, şiirlerindeki aşk konusu irdelenecektir. Şairin her kitabı hayatının farklı bir dönemine işaret etmektedir. Ondört yaşından itibaren şiir yazmaya başlayan şairin bu kitaplarında yaşının ilerlemesiyle hayata bakışının nasıl değiştiğini gözlemleyebiliriz. Biz bu çalışmada öncelikle şairin 1887 yılında yayınlanan Efsûs 1 adlı kitabından “Hayâl-i Yâre Hitâb” adlı şiirini inceleyeceğiz. Daha sonra onun şiirlerinden sırasıyla 1890 yılında yayınlanan Efsûs 2 adlı kitabından Bu muydu? 1896 yılında yayınlanan Niran adlı kitabından İhsâsâtım, 1899 yılında yayımlanan Aks-i Sadâ adlı kitabından “Gecikmiş Akasya”adlı şiirlerinde aşk imgesini incelemeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.629
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy