User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 231
 Downloands 68
 Audio Listening 1
JOHNSON MEKTUBUNDAN TRUMP MEKTUBUNA TÜRKİYE ABD İLİŞKİLERİ
2020
Journal:  
Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Uluslararası ilişkilerde kişilerin değil, devletin uyguladığı politikalar önemlidir. Çeşitli dönemlerde ülkeler arasında inişli çıkışlı ilişkiler yaşanmış ve devletlerin genel politikaları doğrultusunda bu süreç nihayetinde belli bir istikrara kavuşmuştur. Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinde de durum bu şekildedir. 1947 yılında Truman Doktrini ile başlayan iyi ilişkiler günümüze dek inişli ve çıkışlı bir seyir izlemiştir. 1964 yılında Kıbrıs’a müdahaleye hazırlanan Türkiye’ye bizzat ABD Başkanı Johnson tarafından imzalanarak gönderilen mektup ilk kez ABD ile yaşanan iyi ilişkilere darbe vurmuştur. Mektup hem iki ülke devletlerinin, hem de halkların birbirlerine bakışını değiştirmiştir. ABD’nin bu tarihten sonra açık bir şekilde Türkiye’ye karşı proaktif politikalar uygulamaya başladığı görülmektedir. Mektubun içeriğinin açıkça tehdit ve şantaj içeren ibarelerle dolu olduğu görülmektedir. Bu mektupla diploması şekli 2019 yılında da devam etmiş ve ABD Başkanı Trump Türkiye’nin Suriye politikaları ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a diplomatik teamüllere uymayan ve tehdit dolu bir mektup göndermiştir. Bu mektupta kullanılan dil alaycı ve küçümseyici bir uslupla yazılmıştır. Her iki mektubun da Türk iç siyasetinde ve Türk dış politikasında sonuçları olmuş ve iki NATO müttefiki ülke arasında kırılmalar yaşanmıştır. İlk mektubun kırılmaları bu mektubun yazılmasından itibaren uzun zaman geçtiği için daha belirgin ve nettir. Her iki mektup da Türkiye ile ABD ilişkilerini olumsuz yönde etkilemiş ve Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen NATO ve ABD’den daha bağımsız politikalar izlemeye başladığı görülmüştür.

Keywords:

John Johnson's Letter to Trump's Letter to Turkey
2020
Author:  
Abstract:

In international relations, not the people, but the government’s policies are important. During various periods the relations between the countries have fallen down and, in accordance with the general policies of the states, this process has finally achieved a certain stability. This is the case with the U.S. relations of Turkey. The good relations, which began with the Truman Doctrine in 1947, followed a downward and outward journey to the present day. The letter to Turkey, which was prepared to interfere with Cyprus in 1964, was signed by President Johnson for the first time to hit the good relations with the United States. The letter changed the views of both countries and the peoples of each other. It seems that after this date, the United States has openly started to implement proactive policies against Turkey. The content of the letter is clearly filled with threats and fraud. With this letter, the form of his diploma continued in 2019 and U.S. President Trump sent a letter to President Erdogan on the Syrian policies that did not comply with diplomatic teams and was threatened. The language used in this letter is written with a ridiculous and undermining service. Both letters have resulted in Turkish domestic policy and Turkish foreign policy, and there have been breakdowns between the two NATO allies. The breaks of the first letter are clearer and clearer since it took a long time since this letter was written. Both letters have negatively affected the relations between Turkey and the U.S. and, despite the fact that Turkey is a member of the NATO, it has begun to follow more independent policies than the NATO and the U.S.

Keywords:

0
2020
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 123
Cite : 409
Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi