User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 876
 Downloands 119
 Audio Listening 1
OSMANLI DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE TÜRK MÜZİĞİ SES İCRASINDA EĞİTİM ANLAYIŞI
2020
Journal:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

        Tarihsel, sosyal ve coğrafi değişimlerin etkisiyle şekillenen müzik kültürümüzün büyük bir bölümünü sözlü müzik oluşturmaktadır. Günümüzde Türk müziğinde ses eğitiminin nasıl yapılacağı, araştırmalara konu olmaya başlamıştır.         Tanzimat öncesinde ses eğitiminin meşk ve hanendelik geleneği ile özdeş olduğu söylenebilir. Tanzimat dönemi ile birlikte başlayan batılılaşma politikaları, Cumhuriyet döneminde daha etkin biçimde uygulanmıştır. Cumhuriyet döneminde, tüm kurumlarda yaşanan radikal değişimler, müzik eğitimi ve ses eğitimi alanına da yansımış, batılılaşma çizgisinde opera şarkıcılığını geliştirmek için kullanılan teknik ve yöntemler, tüm konservatuarlarda ve müzik eğitimi bölümlerinde ses eğitimi için kullanılmaya başlanmıştır.         Geleneksel meşk ve hanendelik eğitimi ile batılılaşmanın etkisiyle başlayan modern ses eğitimi arasındaki yöntem farklılıkları, ses eğitiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda sorunlara neden olmuştur. Klasik Musiki nazariyatı olarak değerlendirebileceğimiz kaynaklarda, insan sesi, ses icrası ve hanendelik kültürüne dair çok önemli bilgilere rastlanmaktadır. Hanendenin kazanması gereken ses özellikleri ve hanendelik kültürü, meşk temelli bir eğitim ve aktarımla şekillendirilmiştir. Tarihsel kaynaklarda, genel müzikal kültür ile birlikte, sesin oluşumu ve işlevsel özellikleri ve ses icrasının nasıl olması gerektiği ile ilgili önemli tespitlerin yapıldığı görülmektedir. Bu konuda yoğun bir düşünsel çaba gösterilse de ses eğitiminin ayrı bir uzmanlık alanı olarak değerlendirilmesi konusunda net bir tutuma rastlanmamaktadır.         Eğitimde, ses eğitiminin ayrı bir uzmanlık alanı olarak değerlendirilmesi, Dârülelhanın kurulmasıyla başlamıştır. Tarihsel gelenekle uyumlu, tavır-nazariyat-meşk geleneğinin eğitime tam anlamıyla yansımaması bugünün ses icrasınınönemli sorunlarından biridir. Bu çalışmada, ses icrası ve ses eğitiminin gelenekte nasıl şekillendiği, tarihsel müzik kültürümüzü şekillendiren kaynaklar, meşk ve Osmanlı eğitim kurumları temel alınarak belirlenmeye çalışılmıştır.

Keywords:

From the Ottoman era to the present day, the Turkish music in the sound of the ICRAS is an educational understanding
2020
Author:  
Abstract:

Music, formed by the influence of historical, social and geographical changes, constitutes a large portion of our culture by oral music. Nowadays, the research has begun to be the subject of how the sound education in Turkish music will be performed.         It can be said that before Tanzimat, voice education is identical with the tradition of mech and domesticity. The westernization policies, which began with the Tanzimat period, were more effectively implemented during the Republic period. During the Republican period, radical changes in all institutions, also reflected in the field of music education and sound education, the techniques and methods used to improve opera singing in the line of westernization, began to be used for sound education in all conservatives and music education departments. Differences in methodology between traditional vocal and domestic education and modern vocal education, starting with the influence of westernization, have caused problems in how vocal education should be done. In the sources we can assess as the classic music Nazareth, there is very important information about the human voice, the sound performance and the culture of domesticity. The sound characteristics and culture of households that the household needs to gain are shaped by a training and transmission based on the basics. In historical sources, along with the general musical culture, important discoveries are made about the formation and functional characteristics of the sound and how the sound performance should be. Although intense thought efforts are made on this subject, there is no clear attitude on the assessment of vocal training as a separate field of expertise.         In education, the assessment of voice education as a separate field of expertise began with the establishment of the Dârülelhan. The fact that the tradition of attitude-nazzariate-musk, in line with the historical tradition, does not fully reflect on education is one of the major problems of today’s voice execution. In this study, it was attempted to determine how sound execution and sound education were formed in tradition, the resources that shaped our historical music culture, based on the Meshk and Ottoman educational institutions.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi

Field :   Güzel Sanatlar

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 185
Cite : 371
2023 Impact : 0.087
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi