Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 101
 İndirme 20
YUSUF BAHRİ TATLIOĞLU (1878-1957): SİVAS KONGRESİ YOZGAT AZASI, SON OSMANLI MECLİSİ MEBUSÂNI VE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YOZGAT MEBUSU, SAMSUN İSTİKLÂL MAHKEMESİ ÜYESİ
2018
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Yusuf Bahri Bey (Tatlıoğlu), 1878’de Yozgat Akdağmadeni’nde doğdu. Sivas Kongresi’ne Yozgat Temsilcisi olarak katıldı. Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda (1920) ve I. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (1920-1923) Yozgat Mebusu oldu. Yozgat İsyanının teskinine memur edildi. Bu olaylarda ailesi ve mal varlığı zarar gördü. Samsun İstiklal Mahkemesine aza seçildi. Kırmızı ve yeşil şeritli İstiklal Madalyası aldı. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçimlerinde (1923) Yozgat Mebuslarının belirlenmesi ile görevlendirildi. Yozgat Belediye Başkanı Akif Bey ile aralarında çıkan bir ihtilaftan dolayı seçimden ve siyasi hayattan çekildi. Ömrünün kalan kısmını Akdağmadeni’nde ticaret ve çiftçilik yaparak geçirdi. Tatlıoğlu ailesi Celal Bayar’ın daveti ile Demokrat Parti’de yeniden mebus çıkardı. Bahri Bey, 1957’de Akdağmadeni’nde vefat etti. Çalışma Milli Mücadele’nin önemli isimlerinden Bahri Beyi, arşiv belgeleri, Meclis Zabıtları, aile arşivinden ulaşılan evraklar ve ailesinden intikal eden bilgiler (aile hikâyelerini anlatan bir defter) ve sözlü tarihin de (torunları Emin Tatlıoğlu, yeğeni Güner Ağabeyoğlu) desteğini alarak tanıtmayı amaçlamaktadır. Kısmen de olsa Çapanoğlu İsyanında, kendisinin ve ailesinin yaşadıkları konu edilmiştir. O’nun mebusluktan ve siyasetten çekilmesine sebep olan süreç ve sonrasında hayatında karşılaştığı sıkıntılar aktarılmaya çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

Yusuf Bahri Tatlioglu (1878-1957): A Yozgat Member Of Sivas Congress, A Deputy Of The Last Ottoman Parliament and Yozgat Deputy Of Grand National Assembly, A Member Of Samsun Independence Court
2018
Yazar:  
Özet:

Yusuf Bahri Tatlıoğlu was born in Akdağmadeni, Yozgat in 1878. He attended to Sivas congress as Representative of Yozgat. He became Deputy of Yozgat in the last Ottoman Parliament (1920) and in the First Grand National Assembly (1920-1923). He was in charge of tranquillization of Yozgat rebellion. His family and property holding were damaged in those events. He was elected to the Independence Court of Samsun. He received Independence Medal with Red and Green Lane. He was in charge of determining Deputies of Yozgat for elections of the Second Grand National Assembly. He was withdrawn from the elections and political life because of a dispute between him and Yozgat Mayor Akif. He spent the rest of his life by trading and farming in Akdağmadeni. Tatlıoğlu family became deputy of Democratic Party by invitation of Celal Bayar. Bahri Tatlıoglu died in 1957 in Akdagmadeni. This study aims to introduce Bahri Bey, one of the prominent figures of National Struggle, with the documents gathered from official archive, official reports of the Parliament, his family archives and information gathered from his family (a notebook explaining family stories), and with the support of oral history (interviewing with grandchildren Emin Tatlıoğlu and niece Güner Ağabeyoğlu). The study aimed to explain partially his and his family’s experience in the Çapanoğlu Rebellion. The process that caused him to withdrawal from the deputy and the politics, and then difficulties in his life will be tried to convey. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Bilgi: Bu yayın için herhangi bir benzer makale bulunamadı
Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.097
2023 Impact/Etki : 0.221
Akademik Hassasiyetler