Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 24
MAX HORKHEIMER VE THEODOR W. ADORNO’DA MODERN İNSAN VE TÜKETİM İDEOLOJİSİ
2018
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, modern tüketicilerin hayata bakışı ve yaşam şekillerini tüketim kültürü üzerinden anlamayı amaçlamaktadır. Küreselleşme süreci ile birlikte daha çok tüketen, tüketerek varlığını inşa eden bir insan düşüncesi ortaya çıkmış, bu insan modeli de kültür endüstrisi sayesinde tüketicilerin günlük hayat içerisinde alışveriş, kitle iletişim araçları, sosyal kimlik, aile ve manevi değerler temelinde şekillendirilmiştir. İlk zamanlar temel fiziksel ihtiyaçlar üzerine kurulu olan tüketim kültürü, zamanla yerini “haz”, “istek”, “arzu”, “statü”, “kimlik” ve “prestij” gibi kavramlara bırakmıştır. Üretimin değersizleştirildiği hatta görmezden gelindiği bu dönemde, insanlar tükettikleri üzerinden bir kimlik kazanmaya, toplumsal konumlarını şekillendirmeye başlamışlardır. Hatta zamanla insan bir nesneye indirgenmiştir. Günümüzde ihtiyaçların karşılanmasından öte bir ideolojiye dönüşen tüketim olgusunun teorik detayları Frankfurt Okulunun iki önemli ismi Max Horkheimer ve Theodor W. Adorno’nun eleştirel teorileri çerçevesinde ele alınmış, tüketim kültürünün bir eleştirisi yapılmıştır. Uygulama kısmında ise bireylerin tüketime yönelik algı ve düşünceleri, hermenötik yöntem kullanılarak yapılan derinlemesine mülakatlarla çözümlenmeye, bu sayede tüketim ideolojisinin bireylerin iç dünyalarındaki detayları kendi düşünceleri üzerinden analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, tüketim kültürünün getirmiş olduğu fiziksel ve sahte ihtiyaçlara sahip olma arzusunun modern bireyde manevi boyutta değerler kaybına yol açtığı düşünülmektir. Bu sonucun bireyde “mutsuzluk, dayanışma eksikliği, güven kaybı, yabancılaşma, yalnızlaşma ve anlam kaybı” gibi duygu durumlarının yaşanmasına ve toplum içerisinde huzuru sağlayacak olan değerlerin ve duyguların kaybolmasına neden olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Modern Human Being and Consumer Ideology In Max Horkheimer and Theodor W. Adorno
2018
Yazar:  
Özet:

This study aims to understand modern consumers' perception of life and life styles through consumer culture. With the globalization process, the idea of ​​a human being that consumes more and constructs its existence through consuming has emerged. This human model has been shaped by the culture industry on the basis of consumers' shopping, mass media tools, social identity, family and spiritual values ​​in daily life. The consumption culture, which was based on basic physical needs at first, was replaced by concepts like “pleasure”, “passion“, “desire”, “status”, “identity” and “prestige”. At the first stage, when production was neglected or even ignored, people started to gain an identity and shape their social position. Even people have gradually been reduced to an object. The theoretical details of the phenomenon of consumption, which has turned into an ideology rather than meeting today's needs, was investigated in this study within the framework of critical theories of Max Horkheimer and Theodor W. Adorno of the Frankfurt School via their critiques of the consumer culture. In the application part, the individuals’ perceptions and thoughts about consumption were analyzed through in-depth interviews using the hermeneutic method, in this way the details of the individuals' inner worlds of consumption ideology were analyzed through their own thoughts. As a result, it is thought that the desire to have the physical and false needs brought by the consumption culture leads to the loss of values ​​in the modern individual. It is seen that this result causes emotions such as unhappiness, lack of solidarity, loss of confidence, alienation, isolation and the vanish of meaning in the individual and causes loss of values ​​and feelings that will provide peace in society.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.056
2023 Impact/Etki : 0.221
Akademik Hassasiyetler