Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 144
 İndirme 42
 Sesli Dinleme 1
ZİYA OSMAN SABA’NIN ŞİİRLERİNDE DİN İÇERİKLİ UNSURLAR
2019
Dergi:  
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlk şiirlerini Servet-i Fünûn dergisinde yayımlayan, 1928 yılında Yedi Meşale grubu içinde gördüğümüz Ziya Osman Saba, şiirlerinde biyografik bilgilere yer veren şairlerimizden biri olarak kabul edilir.  Nitekim onun şiirlerindeki temlere genel olarak bakıldığında hırslardan uzak, sıradan/olağan bir yaşantının hasretini çeken mütevazı ve mutedil bir karakterin yansımalarıyla karşılaşılır. Buna göre; “geçmişin/çocukluk günlerinin özlemi, o günlerin geri gelmeyeceğinin bilinciyle içine düşülen melankolik atmosfer, bu atmosferden kurtulmanın ancak ev ve aile ortamında mümkün olabileceğine duyulan inanç ve buna yönelik derin arzu, arzuladığı yaşantıya ulaşamayınca daima ve samimiyetle bağlı olduğu Allah’tan gelecek ölümü bekleme/dileme” şeklinde bir seyir izlediğini söylemek mümkündür. Şairin bütün bu tercihlerinin veya yönelişlerinin ise şiirinde bazı varlık ve kavramları daha fark edilir hâle getirmesi ve şiirinin kelime kadrosu içinde önemli bir yer tutması elbette kaçınılmazdır.    Bu çalışmada Ziya Osman Saba’nın şiirlerinde kullandığı din içerikli söz varlıkları tespit edilerek bunların yüklendikleri işlevler ele alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde şairin şiiri hakkında kısa ve genel bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında Saba’nın şiirlerindeki dinsel unsurlar kullanım yoğunluğu bakımından tasnif edilmiş; “dinsel varlıklar, dinsel mekânlar ve dinsel kavramlar / eylemler / nesneler” olmak üzere üç bölümde incelenmiştir. Sonuç kısmında Saba’nın kullandığı dinsel kavram ve terimlerin hangi kültüre, medeniyete ait oldukları veya hangilerini temsil ettikleri, şairin bunları seçmesinde hangi etmenlerin rol oynadığı ve bütün bunların ışığında söz konusu unsurların Ziya Osman Saba’nın şiirindeki işlevleri tartışılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

ZİYA OSMAN SABA’NIN ŞİİRLERİNDE DİN İÇERİKLİ UNSURLAR
2019
Yazar:  
Özet:

Ziya Osman Saba, who published his first poems in the journal Servet-i Fünûn, which we saw in the Seven Meşale group in 1928, is considered one of our poets that contains biographical information in his poems.  In fact, when he looks at the themes in his poems in general, he encounters the reflections of a humble and muted character that attracts the desire of a ordinary/ordinary life away from ambitions. According to this, it is possible to say that “the desire of the past/children’s days, the melancholic atmosphere that falls into the consciousness that those days won’t come back, the belief that getting rid of this atmosphere can only be possible in the home and family environment and the deep desire for it, the expectation of the future death from God, which is always and intimately connected when it cannot reach the desired life.” All of these preferences or directions of the poet are inevitable to make certain existences and concepts more perceived in the poetry, and the poetryins an important place in the vocabulary.    In this study, Zia Osman Saba’s poems have been identified with the religious content of the word by identifying the functions they charge. In the entry section of the study, the poet’s poem was brief and general. In the review section, the religious elements in Saba's poems were classified in terms of intensity of use; they were studied in three sections, including "religious beings, religious spaces and religious concepts / actions / objects". In the result section, the religious concepts and terms used by Saba were discussed which culture, civilization, or which they represent, which factors played a role in the poet's choice of them, and in the light of all of these, the functions of the elements concerned in the poem of Ziya Osman Saba.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 396
Atıf : 1.370
2023 Impact/Etki : 0.121
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi