Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
 İndirme 1
Türkiye’de Tıp Fakültelerinde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dallarında Görevli Akademisyenlerin Bilimsel Üretimlerinin H-İndeks ve Bibliyometrik Parametreler ile Analizi
2023
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yayın sayıları, atıf sayıları ve h-indeksler değerlendirilerek hazırlanan bibliyometrik çalışmalar, bilim alanındaki üretimi gösteren çalışmalardır. Çalışmamızda, ülkemizde tıp fakültelerinde, fiziksel tıp ve rehabilitasyon (FTR) ana bilim dallarında görev alan akademisyenlerin, Scopus veri tabanı kullanılarak belirlenen yayın, atıf sayıları, h-indeksleri ile cinsiyet, çalıştıkları kurum ve unvanın bunlara etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Yükseköğretim akademik arama web sitesi ve kurumların web siteleri aracılığı ile belirlenen, ülkemizde üniversite hastanelerinde çalışan akademik kadroda bulunan FTR uzmanlarının yayın sayıları, atıf sayıları ve h-indeksleri, Scopus veri tabanı kullanılarak belirlendi. Veriler SPSS 24.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen 431 FTR akademisyeninin 277’sinin (%64,3) kadın, 154’ünün (%35,7) erkek olduğu belirlendi. FTR alanındaki akademisyenlerin Scopus veri tabanındaki yayın sayısı ortalaması 32,48±39,61, atıf sayısı ortalaması 344,44±472,60 ve h-indeks ortalaması 7,89±5,37 olarak belirlendi. Çalışmamıza dâhil edilen PM&R akademisyenlerinin 231’i (%53,6) profesör, 103’ü (%23,9) doçent ve 97’si (%22,5) doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktaydı. Profesörlerin yayın sayıları, atıf sayıları ve h-indeks ortalamaları, doçent ve doktor öğretim üyelerinden anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0,001). Erkek ve kadın FTR akademisyenlerinin yayın sayıları, atıf sayıları ve h-indeks ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi (p=0,106, p=367, p=461, p=0,275). Sonuç: Çalışmamız, ülkemizde tıp fakültelerinde akademik pozisyonlarda çalışan tüm FTR uzmanlarının bilimsel üretimlerini gösteren önemli bibliyometrik parametreler olan yayın sayısı, atıf sayısı ve h-indekslerinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Çalışmamızda, kadın akademisyenlerin daha fazla sayıda olduğu, erkek akademisyenlerin yayın aktiviteleri ve h-indeks ortalamalarının daha yüksek olduğu, ancak cinsiyetler arasında anlamlı farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi