User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 65
 Downloands 19
Bir Döneme Işık Tutan Roman: "Panorama"
2012
Journal:  
Turkish Studies
Author:  
Abstract:

Cumhuriyet’in ilanından sonra sadece yönetim şekli değil, olaylar ve durumlar karşısındaki zihniyet de değişmeye başlamıştır. Zihniyet değişikliğinin en hızlı görüldüğü alan sosyal hayat olur. Bu değişikliği hazırlayan da inkılâplardır. Hayatın pek çok alanında yapılması planlanan değişiklikler bazen coşkuyla bazen de tedirginlikle karşılanır. Cumhuriyet’in ilanından sonraki dönemi ve halkın inkılâplar karşısındaki tavrını anlatan “Panorama”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun iki cilt olarak yazdığı romanıdır. Kronolojik bir sırayla yazdığı romanların sonuncusu olan Panorama, 1923’te başlayıp 1950’lere kadar uzanan bir zaman dilimini kapsar. Bu dönemde inkılâpların insanlarda uyandırdığı tepkiler üzerinden sosyal ve siyasi hayat manzaraları dile getirilir. Bu makalede, yazıldığı dönemden romana yansıyan özellikler ifade edilmeye çalışılmıştır. İnkılâp taraftarları, aleyhtarları, dünya savaşının çalkantıları ile bozulan mali dengeler, insanların gelirleri arasındaki uçurumlar, bozgunculuk yaparak kolay yoldan zengin olan insanlar, siyaset sayesinde mevki sahibi olanlar toplumun içinden farklı manzaraları işaret eder. Yazar, bunları eleştirel bir bakış açısıyla anlatır. Romanda ele alınan yazarın da bizzat yaşadığı bir dönemdir. Dolayısıyla anlatılanların gerçeğe yakınlığı da söz konusudur. Ahmet Nazmi ile Cahit Halit’in birbirlerine yazdıkları mektuplar dönemin siyasi hayatıyla ilgili fikri tartışmalardır. Sürdürülen hayatın gerçeklerinden hareketle yazılmış Panorama, bir döneme ışık tutması, onu özellikle siyasi ve sosyal yönleriyle ele almasıyla belge niteliği taşıyan önemli bir romandır.

Keywords:

novel kuotpanoramakuot that holds light in a period
2012
Journal:  
Turkish Studies
Author:  
Abstract:

after the announcement of the republic, not only the form of management, but the mindset in the face of events and situations has started to change the mindset of change is the most quickly seen social life that prepares this change, but changes planned to be made in many areas of life are sometimes taken against the political conflict of people who have been in a political situation, and the people who have been able to speak about the political life of the past century, and the people who have been able to expressing the nature of the political life in the past 1950s, and the political life of the people who have been in the political language of the political life

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




Turkish Studies

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 12.054
Cite : 48.375
Quarter
Basic Field of Social, Humanities and Administrative Sciences
Q1
128/520

Basic Field of Law
Q1
6/58

Basic Field of Theology
Q1
5/106

Basic Field of Fine Arts
Q1
13/89

Basic Field of Philology
Q1
10/84

Basic Field of Sports Sciences
Q2
11/40

Basic Field of Educational Sciences
Q2
89/239

Turkish Studies