Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 66
 İndirme 17
Akademik Motivasyonsuzluk Ölçeği’ nin Türk Kültürüne Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin akademik motivasyonsuzluk oluşumuna neden olan faktörleri belirlemek için Legault, Green-Demers ve Pelletier (2006) tarafından geliştirilen Akademik Motivasyonsuzluk Ölçeği ‘nin (AMÖ) Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını yapmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş il merkezindeki ortaokullardan seçilen 350 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 21 ve Lisrell 8.0 paket programları kullanılmıştır. Toplanan veriler üzerinde ölçeğin geçerliğine ilişkin bilgi elde etmek için döndürülmüş temel bileşenler faktör analizi kullanılmıştır. AMÖ’nün faktör yapısının geçerli bir model olup olmadığının saptanması için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Faktör analizi sonucunda, 4 faktörlü 16 maddelik %52,12 varyansı açıklayan bir yapı elde edilmiştir. Ölçekteki faktörler sırasıyla “Görev değeri”, “Yetenek inançları”, “Görevin özellikleri” ve “Çaba inançları” alt boyutlarından oluşmaktadır. DFA sonuçları ise ölçeğin faktörel yapısının iyi uyum gösterdiğini ortaya koymuştur [(χ2 = 237.39, sd=98, χ2 /sd= 2.42 RMSEA=0.071, S-RMR=0.051, GFI=0.93, AGFI=0.92, CFI=0.94, IFI=0.96, NNFI=0.92, NFI=0.91]. Tüm ölçeğin iç tutarlık katsayısı 0,84, birinci alt boyuta ilişkin 0,81, ikinci alt boyuta ilişkin 0,77, üçüncü alt f boyuta ilişkin 0,75, dördüncü alt boyuta ilişkin 0,72 bulunmuştur. Okullarda öğrencilerin motivasyonsuzluğunun çeşitli belirtilerini saptamayı hedeflemek için geniş çapta akademik müdahale ve değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada uyarlanan Akademik Motivasyonsuzluk Ölçeği ‘nin çok boyutlu yapısının gelecekteki çalışmalar için öğrencilerin motivasyon eksikliklerinin nedenlerinin tespit edilmesinde  tatmin edici olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Akademik Motivasyonsuzluk Ölçeği’ nin Türk Kültürüne Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The objective of this study is to perform the study of the Academic Motivation Uninterruption Scale (AMÖ) developed by Legault, Green-Demers and Pelletier (2006) to identify the factors that lead to the formation of academic motivation of high school students. The study’s work group consists of 350 students selected from high schools in Kahramanmaraş province center. The analysis of the data was used by SPSS 21 and Lisrell 8.0 package programs. The recalled data has been used to obtain information about the validity of the scale by the reversed core components for factor analysis. A verifying factor analysis (DFA) has been performed to determine whether the factor structure of the AMO is a valid model. As a result of the factor analysis, a structure of 4 factors, 16 substances, which describes a 52.12% variation, was obtained. The scale factors consist of the subdimensions, respectively, of the "Task Value", "Task Features", "Task Features" and "Task Features". The results of the DFA showed that the factor structure of the scale was well aligned [(χ2 = 237.39, sd=98, χ2 /sd= 2.42 RMSEA=0.071, S-RMR=0.051, GFI=0.93, AGFI=0.92, CFI=0.94, IFI=0.96, NNFI=0.92, NFI=0.91]. The internal consistency ratio of the entire scale was 0.84, for the first subdimensional 0.81, for the second subdimensional 0.77, for the third subdimensional 0.75, for the fourth subdimensional 0.72. Schools require widespread academic intervention and evaluation to target the identification of the various signs of student motivation. The multi-dimensional structure of the Academic Motivation Immortality Scale adapted to this study is believed to be satisfying in the identification of the causes of student motivation deficiencies for future studies.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 9.494
2023 Impact/Etki : 0.596
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi