Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 133
 İndirme 34
Uluslararası Sürdürülebilir Kent Ölçütleri Bağlamında Türkiye İçin Bir Değerlendirme
2018
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

Çağımızda yaşanan ekolojik krizin temelinde insan faaliyetleri yatmaktadır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (Intergovermental Panel on Climate Change-IPCC) tarafından yapılan çalışmalarla bilimsel olarak kanıtlandığı üzere insanların özellikle kentsel alanlarda gerçekleştirdiği faaliyetler, doğal kaynakların zarar görmesine ve doğanın taşıma kapasitesinin çok üzerinde kirletilmesine sebep olmaktadır. Dolaysıyla iklim değişikliği başta olmak üzere çevresel problemlerle mücadelede uluslararası toplum tarafından gerçekleştirilen çalışmaların ve çabaların başarıya ulaşabilmesi için insan faaliyetlerinin yoğunlaştığı kentlere odaklanılması büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir nitelikte kentsel gelişmeyi sağlamak doğrultusunda farklı ülkeler, uluslararası birlikler ve uluslararası organizasyonlar tarafından sürdürülebilir kent modelleri ve ölçütleri ortaya konulmuştur. Ortak hedefler etrafında birleşseler de farklı sürdürülebilir kent modellerine ait ölçütler, bu modellerin tasarlandığı ülkelere ya da kuruluşların önceliklerine göre şekil almaktadır. Bu çalışma kapsamında, sürdürülebilirliği amaçlayan söz konusu kent modellerinin, Türkiye kentlerinde çevresel ve kentsel sorunların çözümünde kullanılabilirlikleri ve katkılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ele alınan 17 sürdürülebilir kent modelinin ölçüt setleri incelenmiştir. Modeller kapsamında yapılan değerlendirmede sürdürülebilir kentlere ulaşmada; kentlerde katılımcı bir yaklaşımla doğal kaynakların bütünleşik yönetiminin sağlanmasının, yerel enerji kaynaklarının kullanılmasının, sıfır atık yaklaşımının hayata geçirilmesinin, yerel kültürel değerlerin korunmasının, akıllı ulaşım ve altyapı imkânlarının oluşturulmasının ve tüm bunlara yönelik politika ve stratejilerin yerel özellikler de dikkate alınarak tespit edilmesinin ortak unsurlar olarak ön plana çıktığı görülmüştür. Çalışma kapsamında yapılan değerlendirmede, söz konusu modellerin prensip ve ölçütlerinden yola çıkılarak, Türkiye'nin çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullarının göz önünde bulundurulması ile Türkiye için ulusal bir sürdürülebilir kent modelinin kurgulanmasına önemli katkı sağlayacakları sonucu elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

An assessment for Turkey in the context of international sustainable urban measurements
2018
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

The environmental crisis is the basis of human activity. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) has scientifically demonstrated that human activities, especially in urban areas, cause natural resources to be damaged and nature’s transportation capacity to be much more polluted. Therefore, the focus on cities where human activities are focused is of great importance to success in the work and efforts carried out by the international community in the fight against environmental problems, including climate change. Sustainable urban development has been established by different countries, international unions and international organizations in order to ensure sustainable urban development. The standards of different sustainable urban models are shaped according to the countries or priorities of the organizations in which these models are designed. This study aims to evaluate the availability and contribution of the urban models aimed at sustainability to address environmental and urban problems in Turkish cities. The 17 sustainable city model measurements have been studied in the framework of the study. The evaluation of sustainable cities in the framework of the models; the integrated management of natural resources by a participating approach in the cities, the use of local energy resources, the implementation of zero waste approach, the preservation of local cultural values, the creation of smart transport and infrastructure opportunities and the identification of all policies and strategies toward them, taking into account the local characteristics as common elements. The assessment conducted within the framework of the study, based on the principles and standards of the models concerned, has been achieved as a result that, taking into account the environmental, economic, social and cultural conditions of Turkey, they will make a significant contribution to the establishment of a national sustainable city model for Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Kent Akademisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 691
Atıf : 1.332
2023 Impact/Etki : 0.266
Kent Akademisi