Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 107
 İndirme 22
ERGENLERDE UTANGAÇLIK, KENDİNİ GİZLEME VE SOSYAL MEDYA TUTUMLARI İLİŞKİSİ
2017
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın birinci amacı lise öğrencilerinin sosyal medyaya yönelik tutumların kendini gizleme ve utangaçlığı yordayıp yordamadığını belirlemektir. İkinci amacı ise, sosyal medyada sahte hesap kulanan ve kullanmayan yine kendini farklı yansıtan ve farklı yansıtmayan ergenlerin kendini gizleme ve utangaçlık puanlarının farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmaya 241 (128 kız, 113 erkek) lise öğrencisi katılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak Utangaçlık Ölçeği, Kendini Gizleme Ölçeği, Sosyal Medya Tutumları Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin sosyal medyaya yönelik tutumların alt boyutları olan sosyal yetkinlik ve sosyal izolasyon boyutları ile utangaçlık ve kendini gizleme puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sosyal medyaya yönelik tutumlardan sosyal yetkinlik ve sosyal izolasyonun utangaçlık ve kendini gizleme puanlarını anlamlı düzeyde yordadığı gözlenmiştir. Çalışma grubunun % 28’inin sahte hesap kullandığı, % 20, 7’sinin bazen ve % 3,7’sinin ise sürekli olarak kendini farklı yansıtan paylaşımlar yaptığı saptanmıştır. Araştırmada ayrıca sosyal medyada sahte hesap kullanan ve kendini sosyal medya ortamlarında olduğundan farklı yansıtan ergenlerin utangaçlık ve kendini gizleme puanlarının sahte hesap kullanmadığını ve kendini farklı yansıtmadığını belirten ergenlerin puanlarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları ilgili literatür ışığında incelenmiş ve tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Humility, self-evaluation and social media relationships
2017
Yazar:  
Özet:

The first goal of this study is to determine whether high school students’ attitudes towards social media are hidden and shameful. The second goal is to investigate whether the adolescents who use and don’t use a false account on social media, who reflect themselves differently and don’t reflect themselves differently, have different sights of self-discrimination and shame. The study included 241 (128 girls, 113 men) high school students. The research has used the scale of shame, the scale of self-hide, the scale of social media attitudes and the personal information form as a data collection tool. The study found that there was a meaningful relationship between the dimensions of social capacity and social isolation, which are the subdimensions of the attitudes of students towards social media, and the scores of shame and self-hide. The attitudes towards social media have been observed that social capacity and social isolation are significantly depending on the scam and self-discrimination points. The study found that 28% of the group used false accounts, 20, 7% sometimes, and 3.7% constantly made different-reflecting sharing. The study also found that adolescents who use fake accounts on social media and reflect themselves differently than they are in social media environments have a significantly higher scores of shame and self-hide than adolescents who indicate that they do not use fake accounts and reflect themselves differently. The findings of the research have been studied and discussed in the light of the relevant literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 925
Atıf : 3.749
2023 Impact/Etki : 0.306
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi