Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 111
 İndirme 38
SUUDİ ARABİSTAN KRALLIĞI ve TÜRKİYE CUMHURİYETİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMLARININ KARŞILIKLI İNCELENMESİ*
2018
Dergi:  
Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma; Suudi Arabistan Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti sosyal bilgiler programlarının karşılıklı incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda Türkiye 4., 5., 6. ve 7. sınıf ve Suudi Arabistan 4., 5., 6., 7., 8., ve 9. sınıf sosyal bilgiler programları araştırmanın amacına uygun olarak kullanılmıştır. Araştırmada, Türkiye ve Suudi Arabistan’da uygulanan ilkokul ve ortaokul düzeyinde sosyal bilgiler kapsamındaki öğretim programları amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutları açısından incelenmiş ve bunları karşılaştırarak, benzerlik ve farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma boyunca nitel araştırma prosedürleri takip edilmiştir. Araştırma, nitel veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yöntem olarak betimsel araştırma, veri toplama tekniği olarak doküman analizi yöntemi, araştırmanın amacına uygunluğu ve yazılı materyal kapsamında değerlendirilen sosyal bilgiler programlarını incelemeye olanak sağlaması nedeniyle kullanılmıştır. Ulaşılan programlar doküman inceleme tekniğine göre incelenerek, betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda; ele alınan öğretim programlarının amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutları bakımından farklı özelliklerinin olduğu saptanmıştır. Türkiye sosyal bilgiler öğretim programında yapılandırmacı öğrenme kuramı öne çıkmaktadır. Suudi Arabistan sosyal bilgiler öğretim programında ağırlıklı olarak davranışçı öğrenme kuramının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye sosyal bilgiler öğretim programında daha çok sosyal bilimler olarak sosyal bilgiler geleneği hakimdir; ancak konuların özelliğine göre yansıtıcı inceleme alanı ve vatandaşlık aktarımı yaklaşımları kullanılmıştır. Suudi Arabistan sosyal bilgiler öğretim programında ise vatandaşlık aktarımı geleneğinin daha etkili olduğu tespit edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

A Comparative Analysis Of The Social Studies Curricula In The Kingdom Of Saudi Arabia and The Republic Of Turkey*
2018
Yazar:  
Özet:

This study was carried out in order to analyse social studies curricula of the Kingdom of Saudi Arabia and the Republic of Turkey comparatively. In line with this goal, social studies curricula available in Turkey at 4 th, 5th, 6th and 7th grades and in the Kingdom of Saudi Arabia at 4th, 5th, 6th, 7th, 8th and 9th grades have been used. The similarities and differences were tried to be revealed through studying and comparing social studies curricula in Turkey and in the Kingdom of Saudi Arabia at primary and secondary school levels in terms of their educational aims, contents, processes, and assessment and evaluation tools. Throughout the study, qualitative research procedures were followed. The study was carried out by the help of document analysis, one of the qualitative research methods. In the study, descriptive research was used as a method and document analysis method was preferred for data collection technique because they comply with the aim of the study and it makes possible to study social studies curricula which are considered as published material. The obtained curricula were put to descriptive analysis after being studied in line with document research technique. At the end of the study, it was found the educational curricula of the two countries have significant differences in terms of their educational aims, content, process, and assessment and evaluation dimensions. It is understood that while Turkish social studies curriculum is based on educational philosophy of constructionism, social studies programme in the Kingdom of Saudi Arabia is mostly under the influence of the educational philosophy of behaviourism. In Turkey, social studies tradition is dominant in social sciences, but according to the characteristics of the themes, the approaches of reflective research field and citizenship transference are also used. However we found that citizenship transference approach is more effective in social studies curriculum in the Kingdom of Saudi Arabia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 106
Atıf : 571
2023 Impact/Etki : 0.15
Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi