Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 156
 İndirme 41
 Sesli Dinleme 1
Türkçe Kişi Adları Bibliyografyası Denemesi
2019
Dergi:  
Journal of Strategic Research in Social Science
Yazar:  
Özet:

Aynı konuda yapılan çalışmaların belirli ölçütlerle sıralandığı bibliyografyalar, akademik çalışmaların temel başvuru kaynaklarından biridir. Türk ad bilimi konusunda A. Esat Bozyiğit'in 1995'te yayınlanan bibliyografya çalışması, Dilek Keleş'in 1996'da hazırladığı yüksek lisans tezi ve Saim Sakaoğlu'nun -ad bilimi çalışmalarından da bahsettiği- 2001 yılında yayınlanan "Türk Ad Bilimi I Giriş" adlı eseri dışında ne yazık ki derli toplu bibliyografik kaynak yoktur. Son yıllarda genel ad biliminden ziyade ad biliminin alt dallarıyla ilgili özel çalışmaların artması ve mevcut kaynakçaların eski olması sebebiyle alt dallara ait güncel bibliyografyalara da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma; kişi adları bilimi (antroponim), yer adları bilimi (toponim), dağ adları bilimi (horonim) ve su adları bilimi (hidronim) gibi alt dalları olan ad bilimin (onomastik) kişi adları bilimiyle ilgilidir. Unvanlar, lakaplar ve soyadları da antroponimin inceleme alanına dâhildir. Bu deneme, Türkçe kişi adlarıyla sınırlıdır. Milletin sosyal ve kültürel nitelikleriyle ilgili çok önemli hususları içermesi nedeniyle kişi adlarının isimler arasında ayrıcalıklı bir yeri vardır. Bu bibliyografya denemesinde konuyla ilgili kaynaklar; kitaplar/kitapçıklar, sözlükler, tezler, makaleler, bildiriler, gazete yazıları, genel ağdaki kişi adları sözlükleri ve yazılım/uygulamalar alt başlıklarıyla sıralandı. Her ne kadar öncelikle ticari amaçlarla hazırlanmış, bilimsellikten uzak olsa da alan itibariyle yine de değerlendirilmesinde yarar olabilecek çalışmalarla bazı akıllı cep telefonu uygulamaları da listeye alındı. Türkçe kişi adlarına dair kaynakları içeren bu denemede şüphesiz birtakım eksiklikler vardır.

Anahtar Kelimeler:

Türkçe Kişi Adları Bibliyografyası Denemesi
2019
Yazar:  
Özet:

The bibliographs in which the studies on the same subject are classified by specific criteria are one of the main application sources for academic studies. A. Esat Bozyiğit’s bibliographic work published in 1995, the master’s thesis prepared by Dilek Keleş in 1996 and Saim Sakaoğlu’s work “Turkish Ad Science I Introduction” published in 2001, unfortunately there is no collective bibliographic source. In recent years, an increase in special studies on the sub-divisions of the ad science rather than the general ad science and the oldness of the existing sources also require the current bibliographs of the sub-divisions. This study is related to the science of the names of persons (antroponim), the name of land science (toponym), the name of mountains science (horonym) and the name of water science (hydronim). The names, spots and surname are also included in the antroponic examination area. This experiment is limited to Turkish people's names. Because the nation contains very important aspects related to its social and cultural qualities, the names of persons have a privileged place among the names. In this bibliography experiment, the sources related to the subject were ranked by subtitles: books/books, dictionaries, theses, articles, reports, newspapers, general network people’s names dictionaries and software/applications. Although first prepared for commercial purposes, far from scientific knowledge, some smart phone applications have also been listed with studies that may still be useful in their assessment. There are no doubt a number of shortcomings in this trial that contains the sources of Turkish people's names.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Strategic Research in Social Science

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 252
Atıf : 144
Journal of Strategic Research in Social Science