Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 169
 İndirme 36
 Sesli Dinleme 1
Artuklularda İktisadî Faaliyetler ve Sosyo-Kültürel Etkileri
2019
Dergi:  
Afyon Kocatepe University Journal of Social Science
Yazar:  
Özet:

Malazgirt zaferi sonrası Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliklerinden biri olan Artuklular, Amid (Diyarbekir), Mardin, Meyyâfârikîn (Silvan), Nusaybin, Düneysir (Kızıltepe), Hısn-ı Keyfâ (Hasankeyf) ve Harput’ta hüküm sürerken iktisadî faaliyetlere önem vermişlerdir. İktisat politikalarının etkisiyle vergiler düşmüş, ticaret hacmi ile yatırımlar artmış, refah seviyesi yükselmiş Artuklu ülkesi göç almıştır. Artuklu beyleri iktisadî faaliyetlerin doğal bir sonucu olarak elde edilen gelirlerin büyük bir kısmını şehirlerin maddî ve manevî imarına harcamıştır. Çarşı, pazar, han, hamam, kervansaray, köprü, medrese, kütüphane, dârüşşifa, su kanalı inşa olunmuş, maden ocakları işletilmiş, dericilik ve el sanatları atölyeleri halkın hizmetine sunulmuştur. Böylece ticarî, dinî, ilmî, sosyal ve kültürel pek çok kamusal yapı inşa etmekle kalmamış, ayrıca mimari eserlerin bazılarına vakıflar tahsis etmişlerdir. Artuklu beyleri ülkenin iktisadî kaynaklarını sosyal ve kültürel hayata aktararak halkına mutlu ve huzurlu bir yaşam sunmak için çalışmışlardır.

Anahtar Kelimeler:

Economic Activities In Artuqids and Its Socio-cultural Effects
2019
Yazar:  
Özet:

Artuqids, one of the first Turkish principalities in Anatolia after the Manzikert victory, gave Artuqids, one of the first Turkish principalities in Anatolia after the Manzikert victory, gave importance to economic activities during they dominated in Amid (Diyarbekir), Mardin, Meyyâfârikîn (Silvan), Nusaybin, Düneysir (Koçhisar, Kızıltepe), Hısn-ı Keyfâ (Hasankeyf) and Harput. Due to the economic policies, taxes have fallen, trade volume and investments have increased, prosperity has increased and Artuqid has started to receive immigration. As a natural consequence of economic activities, the Artuqid governors spent a large part of the proceeds on the material and spiritual development of the cities. Bazaar, market, inn, Turkish bath, caravanserai, bridge, madrasah, library, hospital, water channel were builted, mines have been operated, leather and handicraft workshops were presented to the public service. Thus, not only many commercial, religious, scientific, social and cultural public buildings have been built, but they have also allocated foundations to some of the architectural works. The Artuklu governors worked to transfer the economic resources of the country to social and cultural life and to present a happy and peaceful life for the people.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Afyon Kocatepe University Journal of Social Science

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 712
Atıf : 2.474
2023 Impact/Etki : 0.365
Afyon Kocatepe University Journal of Social Science