Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 48
 İndirme 32
ENFLASYON, FAİZ VE DÖVİZ KURU İLİŞKİLERİ: TÜRKİYE İÇİN ARDL ANALİZLERİ İLE ASİMETRİK EŞ-BÜTÜNLEŞME ARAŞTIRMASI (2003:01-2017:12)
2019
Dergi:  
Trends in Business and Economics
Yazar:  
Özet:

İktisat literatüründe yurtiçi fiyatlar üzerine döviz kuru değişmelerinin etkileri yayılma etkileri olarak adlandırılmaktadır. Buna göre ticarete konu olan sektörlerdeki fiyatların yayılma derecesi ne kadar yüksekse, döviz kuru değişmeleri de ticarete konu olan ve olmayan malların nispi fiyatlarını o kadar etkilemektedir. Dolayısıyla döviz kurları ticaret bilançosundaki ayarlamaları nispeten teşvik edici rol oynamakta ve buna karşılık yayılma derecesi düşük olduğunda da döviz kurundaki değişmeler ekonominin dış dengesini sağlamaktan uzak olmaktadır. Türkiye ekonomisi özelinde 2003:01-2017:12 arası dönem için nominal faiz oranları ve TÜFE ile nominal kurun logaritmaları alınarak ARDL analizleri ile asimetrik eş-bütünleşme metoduyla konunun ele alınması yoluna gidilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde enflasyonun faiz oranlarından değil, sadece kısa dönemde nominal kurdaki değişimlere daha duyarlı olduğu görülmüştür. Buna karşılık faiz oranlarının dış ticaret riskinin yansıması olarak kurlardan önemli derecede etkilendiği belirlenirken, kurların da faiz oranlarından kuvvetli bir şekilde etkilendiği tespit edilmiştir. Politika çıkarımı olarak Türkiye ekonomisinde dış açığa bağımlılığın azalacağı ve dolayısıyla dış riski yüksek bir ekonomi olmaktan çıkaracağı söylenebilir. Bu mekanizmaların hayatiyet bulması ise faiz-kur ilişkileri arasındaki nedenselliği azaltacağı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Inflation, Faiz and Reverse Relationships: Research of ASIMETRIC COMMUNITATION with ARDL Analysis for Turkey (2003:01-2017:12)
2019
Yazar:  
Özet:

In economic literature, the effects of exchange rates on domestic prices are called the effects of spread. According to this, the higher the spread rate of prices in the sectors that are subject to trade, the more changes in the exchange rate affect the relative prices of goods that are subject to trade and are not subject to trade. Therefore, the settings of currency currencies in the trade balance play a relatively encouraging role, and when the spread rate is low, the changes in the currency currency are far from ensuring the external balance of the economy. Turkey's economy in particular for the period between 2003:01-2017:12 the nominal interest rates and the logarithms of the nominal asset with TÜFE and the ARDL analysis and the asymmetric co-integration method of the subject were addressed. When the results were evaluated, it was seen that inflation was more sensitive not to interest rates, but only to changes in the nominal rate in the short term. In contrast, the interest rates are determined to be significantly affected by the rates as a reflection of the external trade risk, while the rates are also strongly affected by the interest rates. As a policy outcome, it can be said that the external dependence in the Turkish economy will decrease and therefore the external risk will lead to a high economy. If these mechanisms find life, it can be said to reduce the causality between the interest-cury relationships.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Trends in Business and Economics

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.262
Atıf : 14.322
Trends in Business and Economics