Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 9
İDEOLOJİNİN DİLİN SOSYAL FARKLILAŞMASINA ETKİSİ
2018
Dergi:  
ULUSLARARASI TÜRK LEHÇE ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (TÜRKLAD)
Yazar:  
Özet:

          Toplumsal farklılaşmanın çeşitli ve karmaşık bir yapıya sahip olması insanların düşüncesinin de belli bir ideoloji temelinde oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum tüm insanların aynı ideolojide bulunuyor olması anlamına gelmemektedir. Kanaatimizce, devlet politikaları da belli bir ideoloji üzerine kuruluyor ve topluma da bu ideolojiyi tebliğ ediyor. İdeolojik görüşleri dar ve geniş alanda ele almak gerekir.             Geniş alanda milleti birleştiren ortak fikirler, düşünceler öngörülüyor ve devlet politikaları da bu fikirlerin tebliğinde yer alıyor. Aynı toplumdaki dil kullanımının siyasi ve ideolojik nedenlerden ötürü farklılaşması, aslında tarihin siyasi süreçleri ile alakadardır ve zamana göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Dar anlamda ideolojik görüşler bireylerin düşünce tarzları ile ilgilidir.             İnsanların hayata bakışları, ideolojik görüşleri farklı olduğundan onların konuşmasında sosyal ideolojik yansımaların belirtileri açıkça kendini göstermektedir. Bu süreç dilin farklı düzeylerinde tezahür ediyor, ama aynı şekilde ifade edilemez. Sosyal ideolojik farklılaşma dilin leksik semantik seviyesinde kendisini daha çok gösterse de, sadece onu bu düzeyde sınırlandırmak olmaz. Toplumun yapısı farklı ideolojik görüşlere sahip insanlardan düzenlendiğinden dilin ideolojik farklılaşmasını da çeşitli yönlere ayırabiliriz: 1. Dindarların konuşmalarına yönelik ifade biçimi. 2. Milliyetçilerin konuşmalarına yönelik ifade biçimi. 3. Modern anlayışa ait konuşma biçimi. Bu belirtilen yönlerle de ideolojik farklılıkların sınıflandırmasını sınırlandırmak doğru olmaz. Çeşitli ideolojik yönlerden bu sınıflandırmanın daha da genişletilmesine ihtiyaç duyulmaktadır ve bu çalışma da buna yönelik bir inceleme üzerine kurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
ULUSLARARASI TÜRK LEHÇE ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (TÜRKLAD)

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 256
Atıf : 204
2023 Impact/Etki : 0.072
ULUSLARARASI TÜRK LEHÇE ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (TÜRKLAD)