Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 171
 İndirme 40
 Sesli Dinleme 2
RASİM ÖZDENÖREN’İN GÜL YETİŞTİREN ADAM’INDA KÜLTÜREL YABANCILAŞMAYA KARŞI GELENEKSEL TEPKİ
2017
Dergi:  
Türkiyat Mecmuası
Yazar:  
Özet:

Many works by Rasim Özdenören (1940), written since his youth, are about the villages, towns, and the social life of Anatolia. The themes relating to “Gül Yetiştiren Adam,” consisting of a long story, represent tradition (the man growing the rose) and a modern person being away from their real identity (Sitare) and their lives. The prominent theme of alienation in the work emphasizes young people’s neglect of social values and increasing rupture from the national culture they belong to. The author emphasizes both humans’ social and cultural belongings and also their universal sides through his observations and impressions. The internal revenge of the man growing the rose happens in this context; the story emphasizes the degeneration, starting with modernization in society, the effects of the changing human relationships and the increasingly moral depression in metropolises, and the superficial and insincere relationships in social solidarity. The rose is a metaphor: it symbolizes resurrection, liberation, self-return, serenity, and happiness. The national beliefs and ideals that non-native systems try to destroy are represented in the rose metaphor. This work, reflecting the changing side of social culture, in the context of old-new and native-foreigner, is a story of an individual's survival struggle against a society in which he is forced to change. This study aims to determine how the values, native language consciousness, the naming, the religious beliefs, marriage, and the family institution, began to disappear with modernization, and the background of the conservative reaction, with the perspective of the intellectual in the struggle against loss of these values.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türkiyat Mecmuası

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.099
Atıf : 2.635
Türkiyat Mecmuası