Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 67
 İndirme 20
Çivi Yazısı Hukuku ve Toplumsal Hayatta Nadītu(m) Kadınları
2018
Dergi:  
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Eski Mezopotamya’da din kadınları grubundan bir sınıf olan Nadītu(m)kadınları ele alınacaktır. Ele alınan konuda Eski Önasya çivi yazısı kanunlarında ve çiviyazılı belgelerde bu kadınların özelliklerine dair incelemelerde bulunarak, örnekler verilecek ve genel açıklamalar sağlanacaktır. Dağınık halde olan bilgilerin bir bütün halinde değerlendirilmesi gerçekleşecektir. Nadītu(m)kadınlarının çeşitli tanrıların hizmetinde oldukları görülmektedir. Eski Mezopotamya’da tapınakların içinde yer alan ve “gagû(m)” adı verilen bir yapı içerisinde ikâmet ettikleri anlaşılmaktadır. Kanunlara göre bu sınıftan kadınların bazıları evlenebilirken, bazılarının ise evlenmesine izin verilmemiştir. Buna ek olarak bu unvanda olan kadınların, evlensin veya evlenmesin çocuk doğurmalarına asla izin verilmemektedir. Öte yandan kendilerine bakmaları için evlatlık alabildiklerine dair pek çok belge mevcuttur. Ayrıca Eski Babil Devri’nde ekonomik faaliyetlerde oldukça aktif bir konumda oldukları anlaşılmaktadır. Ekonomik hayatlarının dışında, sosyal ve dini alanlarda da etkin olduğu görülen bu kadınların, din kadınları sınıfı içerisinde önemli bir yere sahip olduğu ekonomik faaliyetlerinden yola çıkarak anlaşılmaktadır. Yeni Babil Devri’nin (M.Ö. 626-539) sonralarına kadar varlıkları görülen bu kadınların özellikle ekonomik hayata önemli katkılar sağladıkları görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 406
Atıf : 982
2023 Impact/Etki : 0.138
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi