Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 88
 İndirme 33
Ortaokul Öğrencilerinin Üstbiliş Becerileri, Matematik Özyeterlikleri ve Matematik Başarısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2017
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; ortaokul öğrencilerinin kullandıkları üstbilişsel beceriler, matematik özyeterlikleri ve matematik başarıları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaçla çalışma korelasyonel bir araştırmadır. Bu çalışmaya 190 ortaokul 7. sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, ‘Öğrenmede motive edici stratejiler ölçeği’ nin alt ölçeği olan üstbiliş (metabiliş) ölçeği ile öz yeterlik kaynakları ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada yer alan bağımlı değişken matematik başarısı, bağımsız değişkenler ise üstbilişsel beceriler ve matematik öz yeterliğidir. Araştırmanın bulgularına göre; 7. sınıf öğrencilerinin matematik başarı puanları arasında cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiğinde matematik özyeterliği ile matematik başarısı arasında pozitif yönde yüksek düzeyde bir ilişki varken üstbiliş becerilerle matematik başarısı arasında pozitif yönde zayıf düzeyde bir ilişki vardır. Öğrencilerin üstbiliş becerilerinin matematik başarılarını pozitif yönde anlamlı olarak yordadığı ve öğrencilerin matematik başarılarının yaklaşık %18’inin, üstbiliş becerileri tarafından yordandığı tespit edilmiştir. Matematik özyeterlik alt boyutlarından kişisel deneyimler alt boyutu tek başına matematik başarısına ilişkin toplam varyansın yaklaşık %60’ını açıklamaktadır Ayrıca öğrencilerin üstbiliş ve matematik özyeterlikleri birlikte ele alındığında matematik başarısına ilişkin toplam varyansın yaklaşık %52’sini açıklamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 6.640
2023 Impact/Etki : 0.417
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi