Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 159
 İndirme 34
Hadislerin Tashihi İle İlgili Tirmizî’nin Hocası Buhârî’ye Sorduğu Sorular (Sünen Bağlamında Bir Değerlendirme)
2018
Dergi:  
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz’de doğan Ebû Îsâ et-Tirmizî (ö. 279/892), 194/810 tarihinde Buhara’da doğan Muhammed b. İsmâîl el-Buhârî (ö. 256/870)’nin talebesidir. Tirmizî, hadisleri derleme, tasnif etme, ezberleme ve hadis tenkitçiliği konularında çağının önde gelen âlimlerden birisi olmuştur. Kuşkusuz onun böylesi bir donanıma sahip olmasındabüyük katkıyı sağlayan hocası, Hicri 3. Asra damgasını vuran ve o günden beri gündemden hiçbir zaman düşmeyen Buhârî’dir. Buhârî uzun seyahatleri sonunda birçok hadis derlemiştir. Bunun yanı sıra cerh ve ta‘dîl ile ilelü’l-hadis konularında otorite olduğundan dolayı farklı eserler de kaleme almıştır. Tirmizî, Buhârî’nin bu engin tecrübesinden yararlanmak adına muhtemelen hocasının kitabına almadığı veyahut bizzat kendisinin ya hocasının hocalarından ya da farklı hocalardan naklettiği hadislerin sıhhati hakkında ona sorular sormuştur. İşte bu bildiri, Tirmizî’nin hocasına yönelttiği bu soruları konu edinmiştir. Bu bağlamda, aşağıdaki sorulara cevaplar aranmıştır: Tirmizî, sorularını yanıtlayan hocasının görüşlerine itiraz etmiş midir? Yoksa hocasının kanaatlerini kabul mü etmiştir? Hakkında sıhhat açısından bilgi sahibi olmak istediği rivayetler kaç tanedir ve bunların konuları nelerdir? Acaba sırf kendi kanaatlerini teyit etmek için mi sorular sormuştur? Buhârî, öğrencisinin sıhhat derecesini bilmek istediği rivayetlere eğer “sahih” demişse, bunları kitaplarına almış mıdır? Tirmizî, hocasının raviler hakkındaki görüşlerini ne ölçüde benimsemiştir?

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 199
Atıf : 346
2023 Impact/Etki : 0.116
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi