Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 87
 İndirme 11
JEAN BAUDRİLLARD’DA SİMÜLATİF DÜZENE BİR BAŞKALDIRI EYLEM OLARAK TERÖRİZM
2017
Dergi:  
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Baudrillard, sanal bir dünyada yaşadığımız söyleminden hareketle insanın, siyasetin, kültürün, dinin, kitlenin vesaire birçok unsurun hiper-gerçek bir sürece dahil olduğunu ve anlam buharlaşmasını yaşadığını iddia eder. Mevcut dünya ve çağın sanal bir çağ olduğu gerçeğinden hareketle günümüz dünyasını simülasyon kuramıyla anlamaya çalışmıştır. Bu bağlamda kitle-medya-terörizm-rehine olgusunu birlikte ele alır ve bu olguların anlamının buharlaştırıldığını ifade eder. Kitlenin yıkıcı ve anlamsız bir nitelik kazanmasının nedeni olan medya, hem kitlenin içini boşaltmış hem de terörizmi güçlendirici propaganda aracı olmuştur. Modernliğin neticesi olarak terörizm ise küreselleşmenin getirdiği tahakküme sembolik bir meydan okumadır. Anlamı buharlaşan kitlenin ve modernlik ve hiper-modernlik tarafından türeyen ve küreselleşmeye tepki olan terörizmin ortamı medyadır. Terörizmin ilişki kurabildiği unsurlar ise kitle ve rehinedir. Baudrillard, kitle, terörizm, medya, rehine sarmalında terörün simülatif düzende varlığının kaynaklarını, anlamını ve düzenin zaaflarını ortaya koyar. Amacı terörizme yer açmak olmayıp bilakis düzenin kendisini gözden geçirmesini sağlamak olan Baudrillard, kitle ve medyanın terörizme gönüllü elçilik yapmasına eleştirel olarak değinir. Simülatif düzen yalnızca siyaset, kitle, gerçek, cinsellik, ekonomi, estetik gibi unsurları hakikatinden koparmamış şiddeti de kendinden geçme (ecstazy) sürecine sokup terörizm formuna büründürmüştür.  İletişim teknolojilerinin arttığı simülasyon düzeninde özne gerçeklikten aşırı-gerçekliğe sürüklenilerek kendine yabancılaştırılmış ve sanal gerçeklik aracılığıyla silinen hiper-gerçek bir dünyada yaşamaktadır. Bu çalışmada Baudrillard’ın içinde yaşadığımız süreç olarak gördüğü simülasyon evren ve düzeninde kitle-medya-terörizm-rehine arasındaki bağıntılara değinilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 498
Atıf : 648
2023 Impact/Etki : 0.088
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi