Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 24
 Görüntüleme 17.365
 İndirme 383
 Sesli Dinleme 29
Fransız İhtilali’nin Osmanlı İmparatorluğu’na Etkileri
2018
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kavramlar toplumlar için bazen çok farklı anlamlar ifade ederler. İhtilal kavramı da bunlardan birisidir. İhtilaller, kimi toplumlar için değişimin başlangıcı olurken, bazen de milletlerin felakete sürüklenmelerinin sebebi sayılabilir. Fransa’da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak evrensellik kazanan ihtilal, sonraki yıllarda da diğer milletlere ilham kaynağı olmuştur. XVIII. Yüzyıl Avrupa’sında başlayan bu hareketin etkileri gerek yayın yoluyla gerekse sürgündekilerin taşeronluklarını üstlendikleri çeşitli ideolojilerin pozitivist cereyanlarıyla beslenerek Osmanlı ülkesine giriş yapmış, belki de sonun başlangıcını teşkil etmiştir.           Bir döneme damgasını vuran Türk siyasal hayatında söz sahibi olan Jön Türkler’in kuruluş ve organizasyon süreçleri tesadüflerden oluşmayan ciddi bir planlamanın ürünüdür. Jön Türklerin çıkış noktası olarak doğrudan etkilendikleri alan Avrupa’da gerçekleşen siyasi olaylar ve bu olayların sonuçlarıdır. Hepsi üst üste konulduğunda dünya çapında bir yapılanmanın parçası olan Jön Türk hareketi imparatorluğun sonunun hazırlanmasında kurtuluş hedefiyle yola çıkan bir maşa olmaktan öteye gitmemiştir. Düşüncelerinden dolayı yurtlarından sürülen Jön Türkler ilk fırsatta memleketlerine dönecek Batıda daha da keskinleşen fikirleriyle ülkelerine döndüklerinde yapacakları ihtilal ile kurtuluşu hedeflerken aslında devletlerinin sonunu hazırlayacaklardır.                Bu çalışma esas itibari ile Fransız İhtilali ve Jön Türk İnkılâbını hem kavramsal olarak, hem de alt yapısal bir değerlendirmeye tabi tutarak her iki hareketin sonuçlarının değerlendirilmesi açısından yapılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.158
2023 Impact/Etki : 0.147
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi