Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 350
 İndirme 27
Cerh Ta’dîl İlminde Müteşeddit ve Mütesâhil Âlimler ve Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
2014
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sünnet İslâm Dînin’nin Kur’ân’dan sonrakiönemli kaynağıdır.Bu önemli kaynağın malzemesinin günümüze ulaşmasını büyük oranda hadîsler sağlamıştır. Kur’ân’ın tefsiri ve tebyîni sayılan Sünnet’in sağlıklı bir şekilde ortaya konulması son derece önemlidir. Onun içindir kiHz. Peygamber’in vefatından hemen sonra ashâb, O’na ait olan hadîslerin aktarımında bazı usul ve esaslar ortaya koymuş, sonraki nesiller ise bunları daha da geliştirmişlerdir. Nihayetinde İslâm toplumunun elinde şekillenerekulûmu’l-hadîs denilen bu alanda hadîsricâlini ayrıntılı olarak araştırıptenkîde tabi tutan ve adına cerh ta’dîl denilen bir ilim dalı ortaya çıkmıştır. Ana hedefi hadîslerin naklinin güvenilir kişilerden gelip gelmediğinin ortaya koymak olan cerh ta’dîl ilminde; hadîs ricâli adalet ve zabt açısından detaylı bir şekilde tenkîde tabi tutulmuş vehadîsrivâyetine ehil olmaya engel olan râvî kusurları belirlenmiştir. Bu kusurlara sahip olan râvîler tecrîh edilerek rivâyetleri reddedilmiş, kusuru olmayan râvîler ise ta’dîl veya tezkiye edilerek rivâyetleri alınmıştır. Ortaya çıktığı asırdan bu yana cerh ta’dîlalanında birçok âlimsöz söylemiştir. Bunlardan ricâli tenkîd,ta’dîl ve tezkiye etmede katı ve tavizsiz (müteşeddit) olanlar olduğu gibi müsâmahakâr (mütesâhil) olanlar da olmuştur. Bir başka deyişle basit kusurlar nedeniyle râvîleri ta’dîl etmeyenler ile normal kusurları dâhi görmezden gelip ta’dîl ve tezkiye edenler olmuştur. Buna bir anlamda cerh ta’dîlde ifrât ve tefrît de denilebilir. Bu makalede cerhte aşırı gidenler olarak tanımlanan müteşeddit ile tevsîkte kolaycı/müsâmakâr olarak adlandırılan mütesâhil âlimlerin teşeddüt ve tesâhüllerine örnekler verilerek özellikle müteşedditlerin teşeddüt sebepleri üzerinde durulacak, böylelikle cerh ta’dîlde önemli bir sorun olan teşeddüt ve tesâhül olgusuna dikkat çekilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 376
Atıf : 622
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi