Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 50
 İndirme 12
Seğir-nāme -Floransa Riccardana Kütüphanesi Nüshası-
2017
Dergi:  
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlunun inanç, telakki ve merakları çerçevesinde gelişen gaybî ilimler etrafında zamanla fal nev’inden geniş bir edebî tür halkası teşekkül etmiştir. Bu türlerden biri de insan vücudunun bazı organlarındaki kasların hafifçe kımıldaması, oynaması, titremesine bağlı olarak geliştirilen yorumları ihtiva eden seğirnâme türüdür. Geçmişi Türklerin ilk yazılı metinlerine kadar uzanan seğirnâmelerin Türk halkının inanış, değer yargıları ve davranış kalıpları hakkında psikolojik, sosyolojik ve folklorik açıdan önemli veriler sunduğu görülmektedir. Bu özelliği ile seğirnâmeler, gerek eski Türk edebiyatı gerekse de Türk halk bilimi çalışmaları için kayda değer birer kaynak niteliğindedir. Bu düşünceden hareketle, seğirnâme nüshalarının tespiti ve ilmî neşirlerine ilişkin uzun zamandır kayda değer çalışmaların ortaya konduğu ilgililerin malumudur. Ancak, bugün geldiğimiz noktada yurtiçi ve yurtdışında hâlâ gün ışığına çıkarılmayı bekleyen seğirnâme yazmalarının varlığı muhakkaktır. İlgili literatürde bugüne kadar adı geçmeyen seğirnâme yazmalarından biri de İtalya Floransa Riccardiana Kütüphanesi 201 numarada kayıtlı bulunmaktadır. Bu makalede; İtalya kütüphanelerindeki yazma eser araştırmalarımız esnasında ulaştığımız söz konusu nüsha tanıtılıp, seğirnâme türü hakkındaki mukayeseli çalışmalara katkıda bulunması amacıyla eserin metnine yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Library of Florence Riccardana
2017
Yazar:  
Özet:

Thro humanity’s belief, telakki and curiosity, the secret sciences that evolve around time have formed a wide literary circle of fal nev. One of these kinds is a type of scratch that contains interpretations developed depending on the movement, play, vibration of muscles in some organs of the human body. It appears that the praises that extend to the first written texts of the Turks of the past provide important data on the beliefs, values and behavior patterns of the Turkish people from a psychological, sociological and folkloric point of view. With this characteristic, it is a remarkable source for ancient Turkish literature, but it is a remarkable source for the work of the Turkish public science. This is the reason for those who are interested in the discovery of the nonsense and the scientific pleasures of these long-standing valuable studies. But, at the point we arrive today, it is certain that there is the presence of the scripts that are still waiting to be brought to the light of the day in domestic and abroad. One of the unknown writings in this literature is registered in the Italian Library of Riccardiana in Florence, Italy, number 201. In this article, the text of the work will be included in the Italian libraries in order to contribute to the comparative work on the type of scratch, which we have achieved during our research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 1.771
2023 Impact/Etki : 0.148
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi