Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 479
 İndirme 44
Kapadokia'da Bizans Dönemine Ait Haç Planlı İki Kilise
2008
Dergi:  
Sanat Tarihi Dergisi
Yazar:  
Özet:

  Bizans dini mimarisinde pek çok plan şeması uygulanmıştır. Haçın Hıristiyan inancındaki sembolik anlamı ve önemi nedeniyle, haç formunda inşa edilen yapılar erken dönemlerden itibaren Hıristiyan mimarisinde uygulanmıştır. Kilise, martirion ve baptisterion gibi farklı işlevlerde inşa edilen haç planlı yapılar, ‘serbest haç’ ‘kapalı Yunan haçı’ olarak başlıca iki ana grup ve farklı alt gruplarda ele alınmaktadır. Serbest haç planlı yapılar Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden itibaren farklı işlevlerde ve coğrafyalarda uygulanmaya başlanmıştır. Plan tipinin kökeni ve ilk örnekleri konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. İkonaklasmus döneminin bitiminden, yani orta Bizans döneminden (843-1204) itibaren Bizans kilise mimarisinde uygulanan en yaygın tip ‘kapalı Yunan haçı’ planıdır. Bu plan şemasının da kökeni, ilk örnekleri ve çeşitlemeleri hakkında değişik görüşler öne sürülmektedir. Bizans imparatorluğunun önemli bölgelerinden biri olan Kappadokia Thema’sındaki, biri serbest haç (Niğde Kitreli Kilise), diğeri kapalı Yunan haçı (Niğde, Bor, Yeşilyurt) planlı, yayınlarda bulunmayan iki kilise aşağıdaki yazının konusunu oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Two cross-planned churches of the Byzantine era in Kapadokia
2008
Yazar:  
Özet:

Many plan schemes have been implemented in the Byzantine religious architecture. Due to the symbolic meaning and importance of the cross in Christian faith, the structures built in the form of the cross have been applied in Christian architecture from early times. The cross-planned structures built in different functions such as church, martyrion and baptisterion are treated in two main groups and different subgroups as 'free cross' 'closed Greek cross'. The free cross-planned structures have begun to be applied in different functions and geographies from the early periods of Christianity. There are different views on the origin of the type of plan and the first examples. From the end of the Iconaclasm period, i.e. from the middle Byzantine period (843-1204) it is the most common type of "Closed Greek Cross" plan applied in the Byzantine church architecture. The origin of this plan scheme, the first examples and variations are also proposed. Two churches in the Kappadokia Thema, one of the important regions of the Byzantine Empire, one is the free cross (the Church of the Nizhny Novgorod), and the other is the closed Greek cross (the Nizhny Novgorod, the Bor, the Greek) planned, which are not published, are the subject of the following article.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sanat Tarihi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 447
Atıf : 1.116
2023 Impact/Etki : 0.25
Sanat Tarihi Dergisi