Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 86
 İndirme 25
Kubad Abad Sarayı Alçı Buluntuları
2014
Dergi:  
Sanat Tarihi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Beyşehir Gölü kıyısında, Anamas Dağı eteklerinde, yer alan Kubad Abad Sarayı, uzun süredir devam eden kazı çalışmaları sonucu elde edilen buluntularıyla, Anadolu Selçuklu saray mimarisi ve süslemesine ışık tutmaktadır. Bu buluntulardan biri de alçıdır. Kalıplama tekniği ile yapıldığı anlaşılan alçı buluntular, daha çok Büyük Saray ve Küçük Saray’da bulunmuştur. Bunlar arasında en dikkati çeken Büyük Saray’ın harem olduğu düşünülen bölümünde, giriş koridorunun hemen solundaki odada tespit edilen alçı dolaptır. K. Otto-Dorn’un yaptığı kazı sırasında in-situ olarak ele geçen dolabın üst üste iki raf hâlinde nişlerden oluştuğu düşünülmektedir. Kazıda bulunan dolap parçaları üzerinde bordür süslemelerinden başka tavus kuşu, melek ve süvari figürleri bulunmaktadır. Bu dolap nişinin parçalarına benzer örnekler Anadolu Selçuklu sahasında görülmektedir. Ancak Kubad Abad örnekleri in-situ olarak bulunduğu ve bir bütünlük arz ettiği için özel bir yere sahiptir. Küçük Saray’da da bu dolap nişinin bordürlerine benzer bordür parçaları, kemer köşelikleri ve pano parçalarına rastlanılmıştır. Bunların dışında yine Küçük Saray kazı çalışmalarında, sarayın pencerelerinde alçı şebekeler kullanıldığını gösteren alçıya gömülü cam parçaları bulunmuştur. Kubad Abad Sarayı kazı çalışmaları sonucu elde edilen alçı buluntularının, Konya Alâeddin Köşkü ve Alanya Sarayı’ndakilerle benzer özellikler göstermekle birlikte, daha ayrıntılı ve plastik bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

null
2014
Yazar:  
0
2014
Yazar:  
Özet:

The remains discovered after excavation works that went on for a long time at Kubad Abad Palace, located by the Lake Beyşehir and at the foothills of Mount Anamas, shed a light to palace architecture and decorations of the Anatolian Seljuk. One of these remains is stucco. The stucco remains built with casting technique are mainly found at the Big Palace and Small Palace. The most remarkable one is the stucco cabinet on the left of entrance corridor on the Big Palace, probably the Harem area. The in-situ cabinet discovered during the excavation leaded by K. Otto-Dorn seems to have a niche in the form of two shelves placed on top of each other. The cabinet pieces excavated are decorated with peacock, angel and cavalry figures as well as the border ornaments. Elements similar to the parts of this cabinet niche can be seen on the Anatolian Seljuk areas. However, the examples discovered at Kubad Abad are extraordinary because they are in-situ and complete. The Small Palace also has border elements, spandrels and panel pieces similar to the borders of this cabinet niche. Besides, pieces of glass embedded in stucco were found during excavation works at the Small Palace which suggest that stucco meshes were used on the palace windows. The stucco remains discovered after the excavation works at Kubad Abad Palace are similar to the ones found at Konya Alâeddin Mansion and Alanya Palace but they are more detailed and have a plastic effect

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Sanat Tarihi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 447
Atıf : 1.152
2023 Impact/Etki : 0.25
Sanat Tarihi Dergisi