Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 8
KÜRESEL ÖLÇEKTE SU PİYASASINDA TEKELLEŞME
2015
Dergi:  
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi
Yazar:  
Özet:

Su yaşamın devamlılığı için tüm canlıların ihtiyaç duyduğu ortak bir değerdir. Bu özelliğinden dolayı su herkes tarafından kolayca ulaşılabilen ve bedel ödenmeyen bir değer olarak kalmak zorundadır. Fakat küresel ticarette su ticari bir meta haline getirilmek istenmektedir. Canlıların ihtiyacı olan su ekonomik bir meta haline dönüştüğünde, ortak bir değer olmaktan çıkmakta alınıp satılabilen ve kâr  elde edilebilen bir mal olarak kullanılmaktadır. Küreselleşme ve suyun metalaştırılması sürecinde küresel şirketler kamu yönetiminin sudan çekilmesini, suyun fiyatlandırılarak halka sunulmasını yani satılmasını istemektedirler. Küresel su politikalarının yerelde uygulamaya geçirilmesini kolaylaştıranetkili söylem, “kıtlık”, “kuraklık” ve “küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği” üzerine kurgulanan bir su krizi söylemidir. Bu söylemi desteklemek amacıyla uluslararası kuruluşlar olan BM, DB, DTÖ ve IMF her toplantılarında yerel su piyasalarının çokuluslu küresel şirketlere açılabilmesi için koşullu yardım önerileri yapmakta ve verdikleri kredileri bu doğrultuda vermektedirler. Bu çalışmada, canlılar için vazgeçilmez bir değer olan suyun yeni kaynak arayışları çerçevesinde bir meta olarak ele alınmasını ve devletin piyasadan çekilmeye zorlanarak suların küresel pazara sunulması çalışmalarına yer verilecek, suları küresel pazara açılmış olan ülkelerin ve ülkemizin karşılaştıkları sorunlar, örnek ülke deneyimleri  bağlamında değerlendirilecek ve suyun bir hak olmasından dolayı kamu elinde bulunması zorunluluğuna değinilecektir.

Anahtar Kelimeler:

tekelization in the global water market
2015
Yazar:  
Özet:

it is a common value that all living creatures need for the continuity of water life, due to this feature, water has to be easily reached by everyone and remain as an unpaid value, but in the global trade, water is asked to become a commercial meta, the water required by the living being turned into an economical meta, is used as a common value in the country to be sold and profitable in the process of globalization and metalysis of water, global companies will be given to the public management to be delivered to the public market in order to facilitate the implementation of the global change in terms of water and to support the nationality of these countries

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 220
Atıf : 1.013
2023 Impact/Etki : 0.133
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi