Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 534
 İndirme 72
 Sesli Dinleme 1
DEVLET BORÇLARI EKONOMİK BÜYÜMEYİ NASIL ETKİLER? BAZI DEĞERLENDİRMELER
2017
Dergi:  
Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kalkınma ve büyüme sürecinde, devlet borçları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yönü ve büyüklüğü sıkça tartışılan bir konudur. Gelişmekte olan ülkelerde başta, kalkınmanın finansmanı olmak üzere yatırım-tasarruf ilişkilerinin zayıflaması nedeniyle, giderek artan miktarda devlet borçlanmasına yönelmektedirler. Gelişmekte olan ülkeler ulaşmak istedikleri ekonomik büyüme hızına ulaşmada çeşitli kısıtlarla karşı karşıyadırlar. Bununönemli nedenlerinden birisi, yatırımları finanse edecek olan iç tasarrufların yetersizliği ve ihracat gelirlerinin düşük olması nedeniyle ortaya çıkan döviz kıtlığıdır. Gelişmekte olan ülkelerin hedefledikleri ekonomik büyüme ve kalkınmaya ulaşmaları oldukça önemli bir durumdur. Devlet borçları mevcut ülke kaynaklarına ek bir kaynak niteliğindedir ve bu ek kaynak yoluyla ülkedeki sermaye birikimi artmaktadır. Artan sermaye miktarı aracılığıyla da yatırımlar, ekonomik büyüme ve ülke refahının artması ve bunun sonucunda ekonomik açıdan daha mutlu bireylerin ve refahı daha yüksek bir ülke profilinin oluşması amaçlanmaktadır. Borçlanma yapısı iç ve dış borçların vadesi ve diğer özellikler alınan borcun ekonomi üzerindeki etkisini farklı kılan özelliklerdir. Bilindiği gibi borçların alınması bir ekonomi için net bir kaynak transferi girişini ifade ederken, borç ödemelerinin yapılması durumunda bu kez borcu alan ülkeden ödeme yapılan ülkeye net bir kaynak transferi çıkışını ifade etmektedir. Bu yüzden borçlanma stratejisi ve yönetimi borcu alan ülke refahını doğrudan etkileyen bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktadan hareketle, bu incelemenin amacı öncelikle devlet borçları ve ekonomik büyüme ilişkisi ile ilgili yapılan çalışmaları literatür halinde verip bu konuda yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçların değerlendirilmesi yoluyla devlet borçları ile ekonomik büyüme ilişkisinin hangi yönde geliştiği noktasındaki tartışmalara katkıda bulunmaktır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 178
Atıf : 954
Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi