Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 23
 Görüntüleme 69
 İndirme 25
Türkiye'de 2001 Krizi Sonrası Bankacılık Sektörünün Durumu, Yapısal Reformlar ile Son Yıllardaki Gelişmeler
2018
Dergi:  
Akademik İzdüşüm Dergisi
Yazar:  
Özet:

2001 senesinde Türkiye’ de yaşanan finansal kriz yapısı itibariyle bir bankacılık krizi olarak görülmesine rağmen bu krizin ortaya çıkışında temel bazı yapısal ekonomik sorunlar rol oynamıştır. O dönem ülkemizde izlenen kur politikası ve faizlerin kısa dönem seyrine bakıldığında krizin sinyallerinin önceden verildiğini görebilmekteydik. Bu kriz yaşandığı dönemde dünya çapında benzer ekonomilerin böylesine derin şoklar yaşamadığından hareket ile krizin var olan yapısı ile ülkemize has yapısal sorunlardan kaynaklandığı görülmektedir. 2000 senesinden başlayarak uygulanan döviz kur rejimi ve böylelikle enflasyon ile mücadelede başarılı sonuçlar almayı hedefleyen maliye politikaları daha ziyade heterodoks yapısı ile öne çıkmaktaydı. Aynı dönemde bankacılık sektörünün mali tablolarına bakıldığında döviz cinsinden alacakların çok üzerinde olan döviz cinsinden borçlar görülmekteydi. Bankacılık sektöründe yapılması hedeflenen reformlar yeterince hızlı devreye alınamamıştı. Geri dönüşü olmayan kredilerin yol açtığı sorunlar ancak bankalar mecburi süreçler sonucunda TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu)’ na devredilince ortaya çıkmıştır. Kamu bankaları destekleme kredilerinin kontrolsüz kullanımı nedeniyle bilanço dengesizlikleri yaşarken özel bankalar çeşitli suiistimaller neticesinde benzer sorunları farklı açılardan yaşamaktaydılar. 2001 senesinde yukarıda belirtilen sebepler dolayısıyla kaçınılmaz bir kriz sürecine sürüklenmiştir. 2001 senesinde patlak veren bu kriz ülkemizde bankacılık ve maliye politikaları anlamında ciddi sonuçlara yol açmış ve kendinden sonraki döneme ait düzenlemeler üzerinde önemli etkiler bırakmıştır. Bu makalede 2001 finansal krizinin sebepleri ve sonuçları noktasında bankacılık sektöründe yol açtığı etkiler ile son dönem bankacılık sektörünün durumuna değinilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akademik İzdüşüm Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 148
Atıf : 623
2023 Impact/Etki : 0.313
Akademik İzdüşüm Dergisi