Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 91
 İndirme 23
 Sesli Dinleme 1
Terör Olayları Sonrası Yayıncılık ve Otokontrol: Ankara’da Görev Yapan Televizyon Habercilerinin Konuya Yaklaşımı Üzerine Bir İnceleme
2017
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Terör artık küresel bir tehdit hâline gelmekle birlikte, her an her yerde farklı biçimlerde ortaya çıkabilmekte, can ve mal kaybına neden olmaktadır. Terör saldırısı sonrası yaşanan gelişmeler özellikle televizyon kanallarından takip edilmektedir ve tematik haber kanalları bu noktada bireylerin haber alma ihtiyacını karşılamada önemli bir yere sahiptir. Yaşanan terör olayı, televizyon ekranlarında önce son dakika kuşaklarında yer alır. Ardından spiker, bu sıcak gelişmeye ilişkin ilk bilgileri verir. Kısa bir süre sonra olay yerinden haber ajanslarından gelen görüntüler ve muhabir bağlantılarıyla, yaşanan gelişmeler seyirciye aktarılır. Ancak, bu yayınların halkı korku ve paniğe sevk ettiğine ilişkin eleştiriler yöneltilmektedir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bu nedenle yayın yasağı uygulayabilmektedir. Araştırmada, Ankara’da görev yapan televizyon habercilerinin, terör olayları sonrası yapılan yayınların halkı korku ve paniğe sevk ettiğine ilişkin yargıya katılıp katılmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, mesleki refleks ve rekabetin otokontrollü bir yayıncılığa fırsat verip veremediği ve RTÜK’ün yayın yasağına ilişkin yaklaşımları da öğrenilmeye çalışılmıştır. Çalışmada öncelikle terör, medya ve terör ilişkisi, olağanüstü dönemlerde yayıncılık konularına değinilmiştir. Tematik haber kanallarından TRT Haber, CNN Türk, 24 TV, Habertürk TV, A Haber ve TGRT Haber kanalının Ankara haber merkezlerinde çalışan; muhabir, kameraman, editör ve haber müdürleri örneklem olarak alınmıştır. Nicel araştırma yöntemi çerçevesinde, medya mensuplarına 5’li Likert Ölçeği’nde hazırlanmış ayrı sorulardan oluşan anket uygulanmış, veriler SPSS programında değerlendirilmiştir. Çalışmada, terör olayları sonrası yapılan yayınların halkta korku ve paniğe neden olup olmadığına ilişkin medya mensuplarının farklı düşündüğü sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, mesleki refleks ve rekabetin otokontrollü bir yayıncılığı sağlayıp sağlayamadığına ilişkin de bulgular elde edilmiş. RTÜK’ün yayın yasağını haklı bulan ve doğru bulmayanların oranlarının ise birbirine yakın olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






TRT Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.606
2023 Impact/Etki : 0.225
TRT Akademi