Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 110
 İndirme 37
ÇOCUKLARIN TELEVİZYON İZLEME DAVRANIŞLARINDA MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNİN ETKİSİ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI
2017
Dergi:  
İNİF E- DERGİ
Yazar:  
Özet:

Televizyon, yaygınlığı ve görsel işitsel anlam aktarımı özelliğinden dolayı yetişkinler ve çocuklar üzerinde en etkili kitle iletişim aracıdır. Günümüzde çocukların da tüketimin hedef kitlesi olduğu ve onlara yönelik yayınların ağırlık kazandığı göz önüne alındığında çocukların televizyonun zararlarından korunabilmesi için medya okuryazarlığı eğitimi almaları önem taşımaktadır. Haber alma ve bilgi edinmeden ziyade eğitim amacıyla da kullanılır hale gelen televizyon, özellikle kitle iletişim araçlarını nasıl kullanması gerektiğini bilmeyen çocuklar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Televizyon karşısında çocukların olumsuz etkilere çok açık bir şekilde maruz kalmalarının en önemli nedenlerinden birisinin de medya okuryazarlığı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığıdır. Bu nedenle görsel, işitsel ve yazılı medya karşısında savunmasız bir alıcı konumunda bulunan çocukların ilköğretimden başlayarak, bilinçli ve eleştirel bir medya tüketicisi ve bunun yanı sıra medya üreticisi olma bilincini kazandırma, kurgu ile gerçeği birbirinden ayırabilme, meydanının iletilerini değerlendirebilme yeterliliğini kazandırma eğitimin temel amaçları arasında gereksinimi açıkça ortaya koymaktadır. Bu araştırma, 11-14 yaş arası çocukların medya okuryazarlık düzeylerini ortaya koymak, televizyon izleme oranlarının medya okuryazarlık düzeyi üzerindeki etkisini açıklamaya yöneliktir. Çalışmada temel olarak, ilköğretim çağı çocuklarının medya okuryazarlığı dersini alan öğrencilerle almayan öğrenciler arasındaki tutum ve davranışların farklılık gösterip göstermediğini tespit etme amacına yöneliktir Araştırmada nitel bir araştırma yöntemi olan derinlemesine anket yöntemi kullanılacaktır. Bu çerçevede çocukların televizyon ve internet okuryazarlıkları ile ilgili düzey tespitinin belirlenmesine dönük bir ölçek geliştirmiştir. Bu amaçla medya okuryazarlığı kavramından yola çıkarak çocuğun televizyon ve internetle ilişkisinin belirleyicisi olarak bilinç düzeyleri sorgulanarak anket uygulanacaktır. Anket görüşmelerinde çocuklara medya okuryazarlığı bilgisi, program içeriği, yaş özelliklerine uygunluğu, izleme süreleri ve internet kullanım ölçütlerinden hangileri konusunda ne kadar bilinçli olduğu psikolojilerine etkisi görülmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A Field Study On The Effects Of Media Literacy Course On Children's Tv Watching Behaviors
2017
Yazar:  
Özet:

Television, due to its publishing and audio-visual transfer features, is the most effective mass media tool for adults and children. Considering that children are now the target group for consumption and programs prepared for them are gaining weight, it is important to educate children in media literacy so that they are protected from harmful effects of television. Television, which is also used for educational purposes as well as receiving information and getting news, poses a great danger for children who do not know how to use mass media. One of the most important reasons why children are exposed to negative effects of television is the fact that they do not have sufficient information about media literacy. For this reason, starting from the elementary school, we need to educate the children who are vulnerable to visual, auditory and print media in order to make them able to gain the consciousness of becoming a conscious and critical media consumer, separate fiction from reality and evaluate media messages. This research aims to reveal media literacy levels of children aged 11-14 and to explain the effect of television watching rates on the media literacy level. The main purpose of the study is to determine whether there is a difference on the attitudes and behaviors of elementary school children some of whom take part in media literacy course and some of whom don’t. In-depth interview, which is a qualitative research method, will be used in the research. In this context, a scale to determine children's level of television consumption and how informed they are when it comes to media literacy is developed. For this purpose, based on the concept of media literacy, the interview will be applied by questioning the level of consciousness which is a determinant of the child's relation with television and internet. In the interviews, we will try to comprehend how conscious children are of media literacy knowledge, the content of the TV programs, their duration and if they are suitable to watch when it comes to age criteria as well as internet usage, attaching great importance to the psychological effect of their media usage habits.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İNİF E- DERGİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 226
Atıf : 691
2023 Impact/Etki : 0.258
İNİF E- DERGİ