Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 21
 Görüntüleme 390
 İndirme 66
Medya ve siyaset perspektifinden kamuoyu
2016
Dergi:  
Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kamuoyu, ilkel kabine toplumlarından günümüz çağdaş toplumlarına kadar varlığını ve önemini koruyan bir kavramdır. Kamuoyu, uzun yıllardır bilim insanlarının ilgisini çeken tartışmalı konuların başında gelmiştir. Bununla birlikte kamuoyu kavramı hakkında düşünürlerin ortak bir tanımının olmadığı da bilinmektedir. Kamuoyu, en genel ve geniş ifade ile halkın kendisini ilgilendiren bir konu hakkındaki genel kanaatleri, düşünceleri, tutum ve davranışları olarak ifade edilmektedir. Kamuoyu kavramının etimolojik kökleri antik Yunan’a kadar dayanmaktadır. Bu dönemde kavram günümüz siyasal anlamını taşımasa bile benzer anlama gelebilecek ifadeler kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. 18. yüzyıldan – 21. yüzyıla dek kamuoyu kavramı üzerine bilimsel ve felsefi yaklaşımlar geliştirilerek kitle kanaatlerinden, günümüzdeki kamuoyu olgusuna kadar gelişen bir tanımsal süreç aşamasından geçmiştir. Yapılan bu çalışmada kamuoyu kavramının tanımı, kamuoyu olgusu ve kavramının tarihsel süreçteki gelişimi, etimolojik kökleri, siyasal karar alma faaliyetlerinde kamuoyunun yeri, önemi ve etkisi üzerinde durulmuştur. Günümüzde siyasal ve iletişim bilimleri ile özellikle psikoloji, sosyal psikoloji ve sosyoloji alanlarının da üzerinde önemle durduğu kamuoyu oluşturma kavramı da ele alınmıştır. Kamuoyu oluşturmada klasik anlamda ifade edebileceğimiz suskunluk sarmalı ve bando arabası etkisi kuramları ile teknolojik gelişmelerin deneyimlenilmesi, kitle iletişim araçları ve bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi, bu süreçte kürselleşmenin hızlanması, günümüz yeni toplumsal düzeninde yeni bir iletişim aracı olan yeni medyanın kamuoyu oluşturmada alternatif olarak ele alınması bu çalışmanın temasını, önemini ve amacını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Public Opinion From The Perspective Of Media and Politics
2016
Yazar:  
Özet:

Public opinion is a term which exists from the primitive tribal societies till nowadays and it is always crucial. It attaches great interest for the science and as it has a polemical characteristics there cannot be mentioned about any common definition. But in general it means opinions, ideas, attitudes and behaviors of the people on an issue related to them. Its etymological roots belong to Ancient Greece. In that period the meaning of the term “public opinion” differed from the political meaning used today; however it was tried to be defined in some kind of expressions implying its current meaning. The term experienced a definitional process from the 18th century to 21st century, from crowds’ opinions to its today’s phenomenological approach. In this study, the definition of the term “public opinion”, its phenomenological side, its development in history, its etymological roots, the importance and effects of the term in political decision-making processes are explained in detail. In contemporary studies the sciences like politics, communication, psychology, social psychology and sociology put emphasis on molding public opinion; so it also takes place in this study. The theme, importance and aim of this study include some issues. These are the Spiral of Silence and Bandwagon Effect theories, technological developments, mass media, globalization and the new media as an alternative way to mold public opinion

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 156
Atıf : 864
2023 Impact/Etki : 0.065
Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi