Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 89
 İndirme 35
Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Yönelik Hazırlanan Resimli Hikâye Kitaplarındaki İletişim Engelleri ve Çocukların Gelişimleri Üzerindeki Etkileri
2017
Dergi:  
Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın amacı; okul öncesi çocuklarına yönelik hazırlanan resimli hikâye kitaplarında geçen iletişim engellerini değerlendirmek ve kullanılan iletişim dilinin çocukların gelişimleri üzerindeki etkilerini tartışmaktır. Doküman incelemesi yapılarak betimsel analiz yaklaşımı kullanılan araştırmada, okul öncesi dönem çocuklarına yönelik hazırlanan resimli hikâye kitaplarında geçen iletişim engelleri belirlenmiş ve çocuklar üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Örneklemi oluşturan 81 hikâye kitabı araştırmacı tarafından geliştirilen bir değerlendirme formu aracılığıyla incelenmiş, içerikleri iletişim engellerine yönelik iletiler açısından analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel sonuçları incelendiğinde,çok karşılaşılan iletişim engellerinin toplam 27 kitapta, 40 tekrar sayısı ile emir vermek, yönlendirmek temel kategorisi olduğu belirlenmiş; bunu toplam 24 kitapta, 40 tekrar ile alay etmek, ad takmak temel kategorisi takip etmiştir. En az yer verilen iletişim engeli, 3 kitap ve 3 tekrar sayısı ile övmek ve olumlu değerlendirmek olarak bulunmuş; alay etmek, şakacı davranmak, konuyu saptırmak temel kategorisine ilişkin ise hiçbir sonuç elde edilmemiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise resimli hikâye kitaplarının metin kısımlarında belirlenen on iki temel iletişim engeline ilişkin bulgular, ileti örnekleriyle tartışılmıştır. Sonuç olarak yapılan çalışma, korku, aktif direnç, suçluluk ve bağımlılık yaratma, kendisini yetersiz hissetmesine neden olma, benlik saygısını zedeleme gibi özellikle okul öncesi dönem çocukları üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler nedeniyle, iletişim engellerine resimli hikâye kitaplarında yer verilmemesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 73
Atıf : 680
2023 Impact/Etki : 0.643
Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi