Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 94
 İndirme 38
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Kişilerarası Problem Çözme Becerileri
2017
Dergi:  
İlköğretim Online
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan 221 öğrencinin kişilerarası problem çözme becerileriyle ilgili algılarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, katılımcıların kişilerarası problem çözme becerilerinin cinsiyete, yaşa ve sınıflarına göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini de belirlemeyi hedeflemektedir. Bu amaçla,1982 yılında Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen ve daha sonra 1993 yılında Şahin, Şahin ve Heppner tarafından Türkçe’ye çevirilen “Problem Çözme Envanteri” bu araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Problem Çözme Envanteri’nin altı tane alt boyutu bulunmaktadır: ‘Aceleci Yaklaşım’, ‘Düşünen Yaklaşım’, ‘Kaçıngan Yaklaşım’, ‘Değerlendirici Yaklaşım’, ‘Kendine Güvenli Yaklaşım’ ve ‘Planlı Yaklaşım’. Araştırma bulguları öğrencilerin kisilerarası problem çözme becerileriyle ilgili algılarının orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Bayan ve erkek öğrencilerin algılarının sadece iki altboyutla (‘Düşünen Yaklaşım’ ve ‘Değerlendirici Yaklaşım’) ilgili olarak anlamlı farkılık gösterdiği saptanmıştır. Buna ek olarak, öğrencilerin algıları yaşa göre de dört altboyutta (‘Düşünen Yaklaşım’, ‘Kaçıngan Yaklaşım’, ‘Değerlendirici Yaklaşım’, ‘Kendine Güvenli Yaklaşım’) anlamlı farklılık göstermiştir. Fakat, katılımcıların algılarında okudukları sınıfa göre herhangi bir algı farklılığı saptanmamıştır. Öğrencilerin kişilerarası problem çözme becerileri hakkındaki algılarına ilişkin bulgular, sırasıyla ‘düşünen yaklaşım’, ‘kaçıngan yaklaşım’, ‘aceleci yaklaşım’ ve ‘değerlendirici yaklaşım’ınçok tercih edilen problem çözme beceri alt gurupları olduğunu gösterirken, öğrencilerin ‘kaçıngan yaklaşım’ ve ‘kendine güvenli yaklaşım’da kendilerini yeterli bulmadıklarını göstermiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


İlköğretim Online
İlköğretim Online