Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 68
 İndirme 18
Kitâb-ı Diyârbekriyye’ye Göre Çoruh Vadisinde Ak-Koyunlu Hâkimiyeti
2015
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Oğuzların Üçok kolunun Bayındır boyuna mensup olan Ak-Koyunlular, Moğol istilası ile beraber Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkmen boylarından biridir. Moğolların Azerbaycan, İran ve Anadolu’da kurdukları İlhanlı Devleti’nin inhitat ve inkıraz dönemlerinde Doğu Anadolu’da Kara-Koyunlular ile birlikte adları zikredilen Ak-Koyunlular, Anadolu’da ilk olarak Çoruh Vadisi’ne yerleştiler. Bu bölgede önce Trabzon Komnenos hanedanıyla daha sonra Erzurum hâkimiyeti nedeniyle Kara-Koyunlular ile rekabete giriştiler. İran, Azerbaycan ve Irak bölgelerini hâkimiyeti altına alan Timurlular’a tâbi olan Ak-Koyunlular, Kara-Koyunlular karşısında üstün bir duruma geçerek Diyar-ı Bekr bölgesine hâkim oldular. Timurluların Doğu Anadolu, Azerbaycan ve İran’dan çekilmelerinden sonra Kara-Koyunlular’a tâbi olmak zorunda kalan Ak-Koyunlular 872/1467 yılından sonra mezkûr bölgelere hâkim oldular. Anadolu’da ilk kez yurt tuttukları Çoruh Vadisi hâkimiyeti için Komnenoslar, Kara-Koyunlular ve Osmanlılar ile mücadele verdiler. Bu yazıda önce Timurlu, daha sonra Kara-Koyunlu son olarak da Ak-Koyunlu Devleti’ne hizmet etmiş olan münşî ve tarihçi Ebû Bekr-i Tihrânî’nin Kitâb-ı Diyârbekriyye adlı eserinde Ak-Koyunluların Çoruh Vadisi hâkimiyeti için verdikleri mücadele ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Book of the Holy Spirit in the Holy Spirit.
2015
Yazar:  
Özet:

The Ak-Koyun, which belongs to the length of the many arms of their sons, is one of the Turkmen lengths that come from Central Asia to Anadolu along with the Mongol invasion. The Ak-Koyun, named together with the Kara-Koyunans in Eastern Anadolu during the inhitat and incrust periods of the Divine State founded by the Mongols in Azerbaijan, Iran and Anatolia, first settled in the Choruh Valley in Anatolia. In this region, they first competed with the Trabzon Komnenos family and then with the Kara-Goyons because of the Erzurum rule. The Ak-Koyun, who followed the Timurlans who ruled the regions of Iran, Azerbaijan and Iraq, became the ruler of the district of Diyar-i Bekr, passing to a superior position against the Kara-Koyun. The Ak-Koyun, who were forced to follow the Kara-Koyun after the retreat of the Timur from Eastern Anadolu, Azerbaijan and Iran, became the ruler of the mosque regions after 872/1467. For the first time in Anadolu, they fought with the Communists, the Kara-Koyunans and the Ottomans for the domination of the Choruh Valley. In this book, first the Eastern, then the Kara-Koyunlu and later the Ak-Koyunlu State served by the münshist and historic Abû Bekr-i Tihrânî’s Book-i Diyârbekriyye’s work is discussed the struggle that the Ak-Koyunles gave for the rule of the Choruh Valley.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi