Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 160
 İndirme 42
Türkçe Öğretmen Adaylarının Metinlerinde Tutarlılık
2016
Dergi:  
Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Dergisi: Kuram ve Uygulama
Yazar:  
Özet:

Yazı, harf adı verilen simgelerin belli bir sistem ile bir araya gelmesidir. Yazı (sistem) sayesinde insanlar; bilgi ver birikimlerini kalıcı hale getirme, bu birikimleri sonraki nesillere aktarma, sağlıklı iletişim kurma, duygu ve düşüncelerini resmetme imkânına kavuşmuştur. Duygu, düşünce ve tecrübelerin yazı aracılığıyla anlamlı bir şekilde resmedilme işine metin adı verilmiştir. Metinler, eğitim – öğretim süreci dâhil hayatımız boyunca bilgi edinmek içinsık başvurulan kaynaklardır. Bilgiye sahip olmanın güce sahip olmak ile bir görüldüğü günümüzde toplumlar, eğitim- öğretim faaliyetleri ile bireylerin ihtiyaç duyduğu bilgilere kendi başlarına ulaşabilmelerini ve ulaştığı bilgiler ile önceden sahip olduğu bilgileri ilişkilendirip yapılandıran fertler yetiştirmeyi amaçlar. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için bilgi edinmedeçok başvurulan materyallerden olan metinlerin bireyler tarafından anlamlandırılıp çözümlenebilmesi gerekir. Bir metnin çözümlenmesi, yazılı bir etkinliği metin olarak değerlendirmemizi sağlayan metinsellik ölçütlerinin uyum içerisinde olup olmamasıdır. Metinsellik ölçütlerinden biri de tutarlılıktır. Tutarlılık, bir metindeki cümleler arasındaki bağlantıların kurulup anlamsal ve mantıksal olarak düşüncelerde bir boşluk oluşturmadan metni bir bütün olarak ele almadır. Başka bir deyişle tutarlılık, metnin anlamsal bir bütünlük oluşturmasıdır. Tutarlılık yazarın zihninde var olan duygu, düşünce ve tecrübeleri yazıya aktarırken anlam yönünden uyum yakalayıp yakalayamadığı ile ilgilenir. Sağlıklı bir bilgi edinmenin gerçekleşebilmesi için metinde de bu uyumun olması ve okuyucunun bunu yakalayabilmesi gereklidir. Bu nedenle anlam kurmada, herhangi bir amaçla metin oluşturmaya çalışan yazar ve daha önce oluşturulan metinlerden bilgi edinmek isteyen okuyucular arasında anlam yönünden köprü kuran tutarlılığa ihtiyaç vardır. Bu bilgilerden hareketle bu çalışmada Türkçe öğretmen adaylarının oluşturdukları öyküleyici metinlerden hareketle Türkçe öğretmen adaylarının metinlerinde tutarlılık düzeyini tespit etmeyi amaçlamaktadır. 2013- 2014 eğitim öğretim yılı Erciyes Üniversitesi 1. ve 3. sınıflarında öğrenim gören 35 kişiyle gerçekleştirilen bu araştırmanın verileri “Öyküleyici Anlatım Tutarlılık Değerlendirme Ölçeği” ile değerlendirilerek elde edilen sonuçlar SPSS 20 paket programıyla analiz edilmiştir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Dergisi: Kuram ve Uygulama
Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Dergisi: Kuram ve Uygulama