Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 3
EVLİLİK PROGRAMLARINDA TOPLUMSAL CİNSİYET KAVRAMININ İNCELENMESİ
2017
Dergi:  
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Toplumsal cinsiyet, biyolojik cinsiyetten farklı olarak, kadınla erkeğin sosyal ve kültürel açıdan tanımlanmasını, toplumların bu iki cinsi birbirinden ayırt etme biçimini, onlara verdiği toplumsal rolleri anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Sistem-toplum tarafından belirlenen/öğretilen/dayatılan roller kadın ve erkeklerin yaşamlarını şekillendiren ana öğeler haline gelmekte kadınlık-erkeklik kuralları dayatılmaktadır. Dayatmaların dışında düşünmek ve hareket etmek genellikle birtakım yaptırımlarla karşılık görmektedir. Hukuksal anlamda eşit olan kadın ve erkeğe bu yaptırımlar toplum tarafından uygulanmaktadır. Bu yaptırımlar sıklıkla ayıplanma, kınanma yoluyla öğretilirken bazen de alaylar, küçümsenmeler ve dışlanmalar halini almakta ve hatta şiddete maruz kalmalar haline dönüşebilmektedir. Televizyon kanallarında gündüz kuşağında yer alan evlilik programları da kadınlık-erkeklik ve evlilik kavramları üzerine kurgulanmakta ve kadının olması gereken “makbul gelin” adayı formatı kurgu üzerinden işlenmekte ve öğretilmektedir. Bu çalışma son dönemlerde Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi kurumların tepkisini çeken ve hatta Meclis’te hakkında araştırma komisyonu oluşturulan bu programlardan birini örnek alarak öğretilen kadınlık-gelinlik kurgusunu incelemeyi amaçlamaktadır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)