Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
Çocuklara Kur’an ya da Çocuk Kur’an’ı Üzerine Çalışmalar
2017
Dergi:  
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

İslam eğitim tarihi incelendiğinde Kur’an-ı Kerim’in öğrenilmesi ve öğretilmesine hem yetişkinlerde hem de çocuklarda büyük önem verilmiştir. Kaynaklar incelenip geriye doğru gidildiğinde Hicri 3. asırda İbn. Sahnun’un rivayetleri arasında çocuklara verilen eğitimin muhtevasının, ağırlıklı olarak Kur’an’ı Kerim olduğunu öğrenmekteyiz. Bu sebeple çocuklara verilecek mükâfat ve cezanın şekli, ders materyali, öğretmenin ücreti vb. konular da kutsal kitabın ehemmiyetine göre belirlenmektedir. Eğitim tarihimizde yer alan çocuklar için Küttab’ların da yine okuma yazma öğreten ve dini ilimler öğreten küttablar şeklinde tasnif edildiğini kaynaklar bildirmektedir. Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Kur’an’ı Kerim’in öğretilmesine yönelik eğitim faaliyetleri Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiş, örgün eğitim kurumlarından alınmıştır. Günümüze gelindiğinde çocuklara Kur’an’ın sevdirilmesi ve onları Kur’an’ı Kerim’e yaklaştırmak üzere çeşitli eserler ortaya konulmuştur. Özellikle Avrupa ve Amerika’da farklı din mensuplarının Çocuk İncil’i ve Çocuk Tevrat’ı çalışmaları Müslümanları da harekete geçirdiği kanaatindeyiz. Zira çağlar boyu çocuklar Kur’an’ı Arapçasından okumayı öğrenip ve onu ezberlemekle meşgulken Kur’an’ın muhtevasının öğretilmesine yönelik hedeflerin olmadığı görülmektedir. Modern pedagojinin verileri, çeşitli eğitim yaklaşımları ve teknolojik gelişmelerle birlikte Müslüman çocuklara Kur’an’ın içeriğini öğreten eserler ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, çocuklara Kur’an/Çocuk Kur’an’ı çalışmaları din eğitimi bakış açısıyla incelenerek bu tür çalışmalardaki yöntem ,içerik, zorluklar, olumlu ve olumsuz yönler değerlendirilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda; Lamya Kaddor, Rabeya Müller’in hazırladığı Der Koran, für Kinder und Erwachsene, C.H.Beck, München 2008; Süheyl Seçkinoğlu’nun hazırladığı Sevgili Kitabım, Timaş yay., İstanbul 2010 ve Seyyid Kutub, Abdülhamid Cude es-Sahhar’ın hazırladığı, Kur’an’ı Kerim’den Çocuklar İçin Resimli Dini Hikayeler/Peygamberlerin Hayatı, Çev: Ebubekir Sıddık, 2001 incelenecektir. Araştırma nitel desenli bir yapıda gerçekleştirilecektir. Elde edilen veriler içerik ya da söylem analizi yoluyla değerlendirilip yorumlanacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)