User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 53
 Downloands 1
İNSAFLI BİR İHTİHSAN ELEŞTİRİSİ ÖRNEĞİ: EBÜ’L-MUZAFFER ES-SEM'ÂNÎ
2018
Journal:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Author:  
Abstract:

Fıkıh usulü tarihine baktığımızda en tartışmalı hüküm çıkarma yöntemlerinden birinin istihsanın olduğunu söylenebiliriz. İstihsanın hücciyetine ilişkin daha ziyade Şâfiî usulcüler tarafından yöneltilen eleştiri oklarını, Hanefîler göğüslemek zorunda kalmışlardır. Bu metodun tanım ve keyfiyetine ilişkin örneklerin ilk zamanlarda muğlak olması, Hanefi usulcülerin eken dönemde dört başı mamur bir istihsan tanımı yapamamaları, muhaliflerle olan iletişim sorunu bu eleştirilerin sebepleri arasında sayılabilir. Ebü’l-Muzaffer Sem'ânî’ye kadar (ö. 489/1096) Hanefîler’in sıkça kullandığı bu metoda karşı yöneltilen eleştirilerin kulaktan dolma bilgi ve ön yargılarla yapıldığını söyleyebiliriz. Sem'ânî, eski bir Hanefî mezhebi mensubu olması hasebiyle Hanefîler’in kullandığı fıkıh usulü yöntemlerine de aşinaydı. Kurucu imam Muhammed b. İdrîs eş-Şâfiî’den (ö. 204/820) bu yana devam eden istihsan hakkındaki yanlış ve haksız algıyı, Şafiî arkadaşlarına Kavâtıʿu’l-edille fi’l-uṣûl adlı eserinde anlatmayı denemiştir. Müellif, istihsanın Şâfiîler’in iddia ettiği gibi hiç de “nefse ve hevaya göre hüküm kurmak” veya “herhangi bir delile dayanmadan insanın kendi reyiyle ve güzel gördüğüyle amel etmek” manasına gelmediğini; oysa Hanefîler’in istihsanı, müctehidin bir meselede o meselenin benzerlerinde verdiği hükümden vazgeçmeyi gerektiren daha güçlü bir gerekçe ile o hükmü bırakıp aksine bir hüküm vermesi olarak tanımladıklarını ifade eder. Bu nispetin doğruluğunu ve sıhhatini ispat sadedinde Hanefî usulcü Ebû Zeyd ed-Debûsî’nin (ö. 430/1039) Takvîmü’l-edille isimli eserinden uzun ve blok alıntılar yapar.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi