Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 62
 İndirme 1
MERSİN KONARGÖÇERLERİNDE HALK TAKVİMİNE BAĞLI İNANIŞ VE UYGULAMALAR
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Konargöçer oymakların hayatını sürdürmesi, en azından kolaylaştırması için doğayla mücadele etmesi ve iklim koşullarına göre kendini koruması, önceden tedbir alması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Söz konusu hayat tarzında yaşayan Türk toplulukları, asırlarca gözlemledikleri doğadaki değişikliklere farklı isimler vererek yaşadıkları bölgelere göre sayılı günler ve takvimler oluşturmuşlardır. Çoğunlukla hayvancılıkla uğraşan konargöçerler için bu takvimler ayrı bir anlam ifade eder, doğanın canlanması, üretimin başlaması, koç katımı, koyun kırkımı gibi dönemler çeşitli törenlerle kutlanır, etrafında da pek çok inanç ve uygulama meydana getirir. Söz konusu inanç örüntüleri de kültür öğeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Türklerin çok eskiden beri sürdürdükleri, hatta çoğu zaman kendileriyle özdeşleştirilen konargöçer yaşam biçimi tarihî süreç içerisinde yerini büyük ölçüde yerleşik yaşam biçimine bırakmıştır. Günümüzde Mersin ilinde sınırlı sayıda ve sınırlı bir coğrafî alanda da olsa konargöçer yaşam şeklini sürdüren oymaklar bulunmaktadır. Bunun yanında çalışma alanında yerleşik hayata geçmiş ama konargöçerliği ömrünün belli bir döneminde yaşamış, halk takvimiyle ilgili geleneksel uygulamalarını devam ettiren ve bu konuda kaynaklık edebilecek kişiler de mevcuttur. Mersin konargöçerlerinin kullandığı halk takvimi üzerine daha önce yapılmış bir çalışmanın bulunmaması bizi bu konuyu araştırmaya yönlendirmiştir. Bu çerçevede geliştirilen çalışmanın amacı Mersin Konargöçerleri özelinde kullanılan halk takvimi öğelerinin tespiti ve kültür ile ilgili bağlarının ortaya konulmasıdır. Bu amaçla alan araştırması yapılarak gerekli veriler derleme yöntemiyle ortaya konulmuştur. Çalışmada, görüşme ve gözlem teknikleri kullanılmıştır. Konu ile ilgili yapılan önceki çalışmaların verileri ile alan araştırması sırasında elde edilen veriler çalışmanın bilgi kaynağını oluşturmaktadır. Araştırmanın sınırı Mersin ili, ilçeleri ve bunlara bağlı köylerde yaşayan Konargöçerlerin halk takvimi bilgileri ve bunlara bağlı uygulamalar olarak belirlenmiştir. Mersin bölgesinde yaşayan konargöçer oymakların sosyal hayatlarını ve kültürlerini etkileyen halk takvimi öğelerini tespit etmek ve incelemek üzere yola çıkılan bu çalışmanın Türk dünyasındaki diğer çalışmalara katkı sağlayacağı umulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi