Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 831
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 8
DULKADİR BEYLİĞİ DÖNEMİNDE SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATA DAİR BİR ARAŞTIRMA
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

XIII. yüzyılın ilk yarısında 1243 yılında meydana gelen Kösedağ Savaşı sonrası Türkiye Selçuklu Devleti zayıflayarak uçlardaki merkezi otoritesini yitirmeye başlamış ve ardından tamamen yıkılmıştır. Türkiye Selçuklu Devleti’nin yıkılması sonucunda Anadolu’da her biri müstakil birer devlet karakterinde yirmiden fazla Türk beylikleri kurulmuştur. Bu beyliklerden biri olan Dulkadiroğulları Beyliği 1337’den 1522 yılında Sultan Selim’in bu beyliği topraklarına katmasına kadar yaklaşık 185 yıl Kahramanmaraş ve Elbistan merkez olmak üzere Adıyaman, Malatya, Kayseri, Hatay, Gaziantep topraklarının önemli bir kısmında ve Konya’ya sınır olacak kadar geniş bir coğrafya üzerinde hakimiyet kurmuştur. Dulkadiroğulları Beyliğinde beylik, babadan oğula geçmiş ve bu sure içinde 12 bey, beyliği yönetmiştir. Selçuklu ile Osmanlı arasındaki sağlam halkaları teşkil eden Anadolu’daki Türk fetihlerinin modelleri olan beyliklerden bir tanesi olarak kabul edilen Dulkadiroğulları Beyliği, Türk-İslam sentezinin varlığını hissettirdiği uygulamaların ve oluşumların var olduğu bir sosyal-kültürel hayata sahip olan bu beylik Anadolu’nun Türkleşmesinde ve bir Türk yurdu olarak kalmasında büyük rol oynamıştır. Dulkadiroğulları Beyliğinin kurulduğu saha üç kıtayı birbirine bağlayan ve Anadolu köprüsünün güney girişinde olan bu bölge önemli bir uygarlık ve ticaret merkezi olması; Mezopotamya ve Kuzey Suriye’yi Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’yu bağlayan yolların üzerinde bulunmasından dolayı bilinen bütün çağları yaşamıştır. Anadolu’nun en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Maraş’a Dulkadiroğlularının yerleşmesiyle bölgenin sosyal ve kültürel yapısında önemli değişmeler meydana gelmiştir. Çalışmamızda Dulkadiroğulları Beyliği döneminde sosyal ve kültürel hayat ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi