Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 414
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 3
Tanzimat Dönemi Fikir Adamları (1839-1876)
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Türk tarihinde demokratikleşmenin ilk somut adımı olan Tanzimat Fermanı (Tanzimat-ı Hayriye/Gülhane Hatt-ı Hümayun) yani “Hayırlı Düzenlemeler” ,3 Kasım 1839 tarihinde Sultan Abdülmecid tarafından ilan edilmiş. Sadrazam Mustafa Reşid Paşa tarafından ülke elçileri ve halk huzurunda Gülhane Parkı’nda okunmuştur. Bu belge, kişilerin devlet ile ilişkilerine hukuki yenilik getirmiş ve Türk modernleşmesi adına önemli bir dönemin başlangıcı olmuştur. 3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen dönemin ne zaman sona erdiği tartışmalıdır. Sadrazam Âlî Paşa’nın öldüğü 1871, Midhat Paşa’nın sürgüne gönderildiği 1877, Meclis-i Meb‘ûsân’ın kapatıldığı 1878 veya Düyûn-ı Umûmiyye İdaresi’nin kurulduğu 1881 gibi tarihler verilmiştir. Ancak 1878’de meclisin kapatılmasıyla dönemin sona erdiği genel olarak kabul edilmiştir. Tanzimat döneminin Türk modernleşmesi açısından önemi çok fazladır. Tanzimat dönemi pek çok alanda yenilikler getirmiştir. Fikir ve düşünce alanında getirdiği yenilikler ve dönemin fikir adamları oldukça önemlidir. Bu nedenle bu çalışmamızda; Tanzimat döneminin daha iyi anlaşılabilmesi için dönemin önemli fikir adamları incelenecektir. Dönemin fikir adamlarından; Ahmet Cevdet Paşa, İbrahim Şinasi Efendi, Sadık Rıfat Paşa, Ziya Paşa, Ali Suavi, Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi ve Şemseddin Sami fikirleri ve Tanzimat Dönemine katkıları açısından incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi