Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 118
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 9
Farabi’nin El-Medînetü’l-Fâzıla’sının İncelenmesi ve Platon’un İdeal Devlet’i İle Karşılaştırılması
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Çalışmamızda önemli temel eserlerden olan, ünlü Türk filozofu Farabi tarafından yazılan El-Medînetü’l-Fâzıla incelenecek ve bir diğer temel eser olan ünlü Antik Klasik Yunan filozofu Platon (İslam dünyasında Eflatun) tarafından yazılan İdeal Devlet ile karşılaştırılacaktır. Ünlü Türk filozofu Farabi’nin Türkçeye erdemli/üstün şehir olarak tercüme edilen eseri bize ideal kent, toplum ve yönetimi anlatmakta, yöneticinin özelliklerini saymaktadır. Çalışmamızda Farabi, Farabi’nin yaşadığı dönem, fikri gelişimi, eserinde bahsettiği kent ve toplum tanımları irdelenecektir. Farabi’nin yaptığı devlet, toplum ve yönetici tanımları üzerinde durulacaktır. İnsan merkezli siyaset anlayışına sahip olan Farabi’nin yapmış olduğu tanımlar kamu yönetimi açısından oldukça önemlidir. Farabi’ye göre üstün/erdemli şehir adalete dayanır ve amacı mutlak mutluluktur. Farabi devlet, kent, toplum tanımlamaları yaparken ideal olanın ötesinde olmaması gerekeni de kaleme almış ve tanımlamalar yapmıştır. Farabi ile karşılaştıracağımız Platon’a göre de ideal devlet ; insanları erdemli kılıp, mutlu yaşamalarını sağlamalı ve hak, hukuk, adalet temeli üzerine kurulmalıdır. Farabi ve Platon’un “filozof yönetici” kavramı ve özellikleri de karşılaştırmalı olarak incelenecek benzer ve farklı yönleri tartışılacaktır. Fikirlerinden etkilendiği Platon’un İdeal Devleti ile Farabi’nin Üstün/Erdemli Şehri devlet anlayışları açısından da karşılaştırılarak benzer ve farklı yönleri üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Review of Farabi's El-Medînetü'l-Fâzıla and the Comparison of Platon with the Ideal State
2018
Yazar:  
Özet:

One of the important basic works in our study will be studied by the famous Turkish philosopher Farabi’s El-Medînetü’l-Fâzıla and another basic work will be compared to the Ideal State written by the famous Ancient Greek philosopher Platon (Eflatun in the Islamic world). The work of the famous Turkish philosopher Farabi, translated into Turkish as a noble/supreme city, tells us about the ideal city, society and governance, counting the characteristics of the manager. In our study, Farabi will discuss the period in which Farabi lived, the development of the idea, the city and society definitions he mentioned in his work. Farabi will focus on the definitions of the state, society and government. The definitions made by Farabi, who has a human-centric political understanding, are very important in terms of public administration. According to Farabi, the city of superiority is based on justice and its purpose is absolute happiness. Farabi’s state, city, and society have made definitions and definitions of what should not be beyond the ideal. According to Platon we will compare with Farabi, the ideal state must make people worthy, ensure that they live happily, and must be founded on the basis of right, law, justice. The concept and characteristics of Farabi and Platon's "philosophical manager" will also be discussed similar and different aspects to be compared. Platon’s Ideal State and Farabi’s Supreme/Erdemli City, which is influenced by his ideas, will also be compared in terms of state concepts and will be focused on similar and different aspects.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi