Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 131
 İndirme 8
 Sesli Dinleme 1
Çağdaş Türk Resim Sanatında Avangart Bir Sanatçı : Fahrelnisa Zeid
2018
Dergi:  
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Çağdaş Türk Resim Sanatında kendine özgü plastiği ve resim dili, tek bir üsluba indirgenemeyecek kadar değişken ve zengin bir kadın sanatçı olan ; Fahrelnisa Zeid’in sanat anlayışını ele alındığı bu çalışma ;literatür tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Türk kadın sanatçılar arasında özgün bir kimlik olarak hem dünya hem de çağdaş Türk resim sanatında yerini alan Fahrelnisa Zeid’in sanat anlayışı ve eserleri ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada aynı zamanda ; Fahrelnisa Zeid’in Çağdaş Türk Resim Sanatının oluşum süreci içerisindeki yeri ve önemini vurgulamak amaçlanmıştır. Fahrelnisa Zeid’ i ve sanat hayatı içerisinde bulunduğu dönemi de ele alan bu araştırmada ayrıca; Orta Doğu’nun mistik dünyasının içinden bir kadın ressamın, soyut resimler yapması, sanat eleştirmenleri ve tarihçileri açısından, sanatçının özgünlüğünü oluşturacak özel kaynakları saptamaktadır.Zeid’in, bir batılı için gizemli ve Osmanlı İmparatorluğu’nun seçkin bir aile ortamında Zeid ‘in resminde İslami hat ve minyatür sanatlarının estetiği ile tasavvufun mistik karakterlerini görmek mümkündür.Eserlerini bir dönem, Paris’te bulunduğu yıllarda etkilendiği Bizans ve Batı sanatının estetiği ile harmanlamıştır. Resimlerinde kaligrafik, ritmik ,ahenkli geometrik çizgileri ve güçlü renkleri onun baskın karakterini ortaya koymaktadır. Hem Paris hem de İstanbul'da eğitim gören Fahrelnissa Zeid, 1940’ların başında Türk avangart gruplarının, 1950'lerde ise École de Paris’in önemli sanatçısıdır. Dev boyutlu soyut kompozisyonları ve cesaretli dinamik tasarımlarıyla, doğunun mistik kültürel dokusunun renklerini ve biçimini izlerini batı sanatının evrensel kaideleriyle birleştirerek özgün sanat eserlerine dönüştürür. Yakaladığı evrensel dil onu dünya sanatı tarihinde 1950’lerin École de Paris’in içinde önemli bir konum da yer almasını sağlar.

Anahtar Kelimeler:

An Avangard Artist in Contemporary Turkish Painting: Fahrelnisa Zeid
2018
Yazar:  
Özet:

In Contemporary Turkish Painting Art, its own plastic and painting language is a varied and rich female artist that cannot be reduced to a single style; this work, in which Fahrelnisa Zeid’s art understanding is addressed, is carried out in the literature scan model. As an original identity among Turkish female artists, it is limited to Fahrelnisa Zeid's art understanding and works, which is a place in both the world and contemporary Turkish painting. The study also aims to emphasize the place and importance of Fahrelnisa Zeid's Contemporary Turkish Painting Art in the formation process. Fahrelnisa Zeid and the period in which he was in the art life in this study also; a female painter from the mysterious world of the Middle East finds the special resources that will form the originality of the artist from the point of view of the art critics and historians.Zeid, in a mysterious for a western and outstanding family environment of the Ottoman Empire, in the painting of Zeid, it is possible to see the mysterious characters of the Tasavvuf with the aesthetics of the Islamic lines and miniature arts.A period of his works, he was influenced by the years in Paris, mixed with the aesthetics of the Byzantine and Western art. In his pictures, caligraphic, rhythmic, brilliant geometric lines and strong colors show his dominant character. Fahrelnissa Zeid, who studied in both Paris and Istanbul, was an important artist of Turkish avant-garde groups in the early 1940s and in the 1950s of École de Paris. With its enormous abstract compositions and bold dynamic designs, it combines the colors and shapes of the mystical cultural texture of the east with the universals of Western art and turns them into original artworks. The universal language he captured made him a significant place in the 1950s's École de Paris in the world's art history.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)