Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
KÜLTÜREL VARLIKLARIN TOPLUMA KAZANDIRILMASI: GEVHER NESİBE ŞİFAHANESİ ÖRNEĞİ
2018
Dergi:  
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Öz Kayseri, birçok farklı siyasi otoritenin hakimiyetinde kalması sebebiyle zengin kültürel ve mimari eserlere sahiptir. Selçuklu döneminde topluma hizmet etmek amacıyla yapılan Gevher Nesibe Şifahanesi de bunlardan biridir. Çalışma, zamanla tahribata uğrayan Şifahanenin kuruluşundan yaklaşık 800 yıl sonra bir kez daha toplumun hizmetine sunulmasını, kültürel varlıkların yeniden işlevlendirilmesine örnek olarak ele almaktadır. Çalışmanın amacı; kültür ve tarih sürekliliği sağlayan yapılara örnek teşkil eden Gevher Nesibe Şifahanesi üzerinden, kullanım dışı kalmış yapıların topluma nasıl kazandırıldığını göstermektir. Böylece geçmişimize ışık tutan kültürel miraslarımızın önemi ortaya konacaktır. Çalışmanın yöntemi; kent ve şifahane tarihi hakkında literatür taramasının ardından, mevcut konumunda yapının güncel işleviyle incelenmesidir. Şifahane, Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, Gevher Nesibe Sultan'ın vasiyeti üzerine yapılmıştır. Burası, dünyanın ilk uygulamalı tıp okulu ve bir kadın adına yapılan ilk şifahanedir. Yapının başlangıçtaki yapılış amacı ile aynı amaçla ve yapı kimliğiyle örtüşen Selçuklu Müzesi/Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi işleviyle yeniden topluma kazandırıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)